Meny

Christer Lindberg
Regionombud Dalarna/Gästrikland/Hälsingland

Christer Lindberg
Sälgs Väg 11
828 34 Edsbyn

Tel bostad: 0271-20252
Tel mob: 070-3107740
E-post: ymse.lindberg@telia.com

Det var en hårfin liten händelse på jobbet som gjorde att jag valde bort engelsk setter till förmån för breton, när det för ett antal år sedan var dags att uppgradera fågeljakten från trädskällare till stående fågelhund. Rätt eller fel val må vara osagt men jag har hur som helst fått fina upplevelser tillsammans med mina egna och andras bretoner under de senaste åren. Vid fötterna på kontoret ligger ofta två hundar, en stor vit hanhund och en liten svart tik, båda bretoner och väldigt olika både till det yttre och inre.

När jag inte jobbar springer jag gärna och jagar tjädertuppar här hemma i Edsbyn eller i Härjedalens skogar mest hela hösten och halva vintern. Jakten på fjället och på fälten får bli en extra krydda några gånger om året. Vad som är roligast avgör nog känslan för stunden men en tjäder är tung på flera sätt! Utöver jobbet som stående fågelhund får speciellt hanhunden finna sig i diverse aktiviteter som; apportör vid sjöfågeljakter och bäverjakter, draghund, klövjehund, stöthund och inte minst kelgris.

Hemmavid får hundarna samsas om uppmärksamheten med fyra ungar och en sambo vilka ser på hunderiet med skiftande ögon. Det viktiga i det samanhanget är att hundarna är toleranta och bretonerna har visat att de står ut med det mesta som barn kan hitta på.

Christer Lindberg