Meny

Rita Prytz, t f utställningsansvarig

rita-sjoman-prytz

Rita Prytz
Splintvedsgatan 2
416 80 GÖTEBORG

Mobil: 070-679 00 95
Mail:   utstallning@breton.se

Jag bor i Göteborg med  tre bretoner. Till familjen hör också tre utflugna söner. Jag har jobbat som kvalitetssamordnare på Borås Stad men numera ägnar jag mig istället  åt ”fritidsforskning”! Det är underbart att ha mer tid för hundar, hundträning och annat roligt! 

Jag fick min första bretonvalp 1977. Jaspy var en fantastisk hund som blev drygt 17 år och var pigg in i det sista. Sedan gjorde arbete m m att vi inte kunde skaffa hund igen förrän 2007. Efter mycket funderande kom vi fram till att den enda tänkbara rasen var breton! I Danmark hittade jag Ciggi, till vardags kallad Nessie! Härligare hund får man ju leta efter! (Ja, jag vet att alla breton-ägare säger så om sina älsklingar…)

Vi prövade på att ställa ut Ciggi och det gick ganska bra – i Stockholm var det World Dog Show 2008 och där blev hon World Junior Winner! Sedan tog vi för vana när vi åkte på semester att kolla om det fanns någon hundutställning i närheten och på det viset har Ciggi  blivit BIR i ett antal länder och bl a svensk, dansk, tysk, estnisk, kroatisk och internationell utställningschampion!

Jaktträning gick däremot sämre till att börja med. Jag hade ingen aaaning om hur det funkade, var helt novis på området och fick ta hjälp från olika håll. Amir på Långtora är den som mest har tränat Nessie. Hösten 2010 var det dags för första jaktprovet och Nessie, förd av Amir, tog ett 1:a pris ÖKL! Sedan lyckades Nessie o jag ta ett 1:a pris EKL och hösten 2011 förde Amir henne till ytterligare två 1:a pris EKL – Ciggi blev svensk jaktchampion och därmed dubbelchampion – jakt och utställning.

När hon nu blivit dubbelchampion ville vi gärna ta en kull valpar och det var dags att hitta ”bästa” hanhunden! Valet föll på Vulcain de Saint Lubin, en av Frankrikes snyggaste och högst meriterade (jaktprov och utställning)  bretonhanar. Men, tyvärr går det ju inte alltid som man önskar – efter parningen drabbades Nessie av livmoderinflammation – hon överlevde men några valpar får hon aldrig.

I stället blev det en valp från en dansk kull efter Vulcain. Stevnsåen’s Diva är född april 2012 och en riktig liten goding! På de sista höstproven 2013 tog hon två andrapris i unghundsklass men sedan har det av olika anledningar inte blivit så mycket mer.

Så  i början av 2016 fick jag chansen köpa en fransk tik, Jypsie des Sources Claires, när M. Desprats av hälsoskäl måste dra ner på sin kennelverksamhet. Jypsie är två år och har nu börjat jaktträna – vi får se vad det kan bli av det…