skip to Main Content

Forum

Välkommen till Bretonklubbens forum!

Här kan du läsa alla inlägg som gjorts. Skriv gärna själv ett inlägg!

För att kunna skriva ett inlägg eller kommentera måste du vara registrerad, vilket är enkelt. Skriv bara ett mail till endera anna@ripvidet.se eller kjell.e.lundberg@hudiksvall.st . Där anger du namn och eventuellt alias. Klart!  Du behöver inte vara medlem i klubben för att vara registrerad och din mailadress lämnas inte ut.

Vanliga regler för diskussionsforum av detta slag gäller: Personangrepp är inte tillåtna ej heller annonsering av kommersiell verksamhet.

Bretonklubben har även en Facebook-sida som du också kan besöka.

Välkommen med ditt debattinlägg!

 

Välkommen Gäst 

Visa/Göm Menyn

Välkommen Gäst. För att skriva i forumet krävs registrering.

Sidor: [1]
Författare Ämne:HQ
Johanna
Administratör
Inlägg: 1
Permalink
avatar
Inlägg HQ
på January 25, 2013, 16:14
Citat

Hejsan.

Jag har lite funderingar/undringar om HQ / HD och kanske det finns någon här som kan svara på detta.
Jag hittar nästan inga uppgifter om HQ och vad detta står för på SBnk´s hemsida eller i Ras.
Var står /kan jag läsa om detta någonstans?
Efter mycket letande hittar jag i NBnk´s hemsida att 0,92 och uppåt är ok, fast jag förstod inte för vad? Fast det var nog gamla uppgifter.

Vad är en Ok HQ status?

I Ras står det
"Om införandet av HQ-metoden når acceptans kan det medföra att en del hundar med grad C (enligt FCI) kan bli aktuella för avel och ha en förbättrande effekt på populationen, samtidigt som vissa hundar med grad A (enligt FCI) kan visa sig inte vara så gynnsamma i avels sam­man­hang som man tidigare trott"

Här i Sverige är det väl än så länge endast HD som gäller även om man också tittar på HQ-talet. Eller har jag fel?

Vad jag vill veta är:
En hund med HD-C måste den ha ett känt HQ:tal för att få lov att användas i avel med avelsrådets godkännande??
Om svaret är ja vad måste den då minst ha?

Om en hund som har HD-A får HQ 0,82 så kanske den inte bör användas i eventuell avel ??

Det kanske räcker att HQ är under 0,92 för att man bör låta bli att använda sitt stjärnskott i aveln?
Var går gränsen/ finns det någon gräns??

Eller är det så att om man har en hund med godkänt HD (A/B) så kan man strunta i vad HQ talet är?

Jag skulle förutom att få svar på mina frågor också vilja att det fanns ett dokument som man kan titta på om man är osäker, som förslagsvis ligger ihop med HQ-talen under Avel.
Det har ju nu blivit en lista med hundar som har ett känt HQ tal här på sidan men bör det inte visa HD status på samma plats också??

För att förstå fördelen med att också ha ett HQ-tal på hundarna så måste i alla fall jag veta hur man tänker och vad siffrorna står för.

// Johanna

Lennart-
Berglund
Administratör
Inlägg: 14
Permalink
avatar
Inlägg Sv: HQ
på January 28, 2013, 23:32
Citat

Hej Johanna!
Jag ska försöka svara så bra jag kan på dina frågor. Jag vill göra det i forma av en artikel i Bretonbladet eller här på hemsidan.
Så jag återkommer vad det lider.
Kanske tar någon annan upp tråden dessförinnan- det vore också bra.

Mvh

Lennart

Lennart-
Berglund
Administratör
Inlägg: 14
Permalink
avatar
Inlägg Sv: HQ
på February 4, 2013, 22:14
Citat

Hej igen Johanna!
Först några förtydliganden.
FCI:s HD -metod är en bland flera metoder för att värdera hundars höfter. I USA använder man ofta den så kallade Pennhipmedtoden. I Tyskland utvecklades HQ-metoden som där används av många raser och det är den som Norsk Bretonklubb tagit upp. Det här är olika metoder att värdera hundars höfter och dessa metoder överensstämmer oftast bra med varandra. De står inte i motsatsställning till varandra – det är bara olika sätt. Lite tillspetsat kan man likna det med att mäta med ögonmått, måttband och laser. Vid HD-diagnos får vi värden A, B, C, D och E genom röntgenologens ögonmått(det mäts vinklar också!). Vid HQ-diagnos får vi ett numeriskt värde mellan 0,77 och 1.01 genom en matematisk modell baserad på ett antal lätt identifierbara punkter på skelettet. Datorn räknar fram värdet, inget utrymmer för subjektivitet som vid HD. HQ 0,77 torde med största sannolikhet motsvara HD E och 1.01 motsvara HD A.
Till alla dessa metoder kan man gå vidare med att utveckla så kallade Index. Dessa kan också utformas lite olika men syftet är alltid att ta fram avelstal. Avelstalet/Indextalet ger en statistisk sannolikhet för hur hunden ska föra sina anlag(gener) vidare. Index kan bara räknas fram när man har kännedom om ett tillräckligt antal släktingars värden. Index för en hund kan ändras när flera släktingars värden blir kända. Ett känt indextal är sannolikt den allra bästa urvalsmetoden för avel. I Sverige har vi tyvärr inget index knutet till HD för bretonrasen medan NBK har sitt HQ-index. Nordisk Kennelunionen har tagit fram ett HD-index men det har inte införts för breton. SKK har prioriterat följande 5 raser _ golden retriever, labrador retriever, flatcoated retriever, berner sennenhund och rottweiler.
I nästa nummer av Bretonbladet ska jag försöka att förklara en del begrepp närmare. Det låter sig inte göras i detalj på några få rader. Försöker ändå nedan ge lite svar.
Fråga: Vad är en Ok HQ status?
Svar: Jag önskar att jag kunde svara rakt och enkelt på denna fråga men tyvärr går det inte. NBK har tidigare angivit HQ-diagnos 0,92 som en nedre gräns men i sin senaste avelsplan från 2012 anges ingen exakt siffra utan man har satt fokus på att den sammanlagda summan av hundarnas HD-index(=avelstalet) ska vara högre än 210. Observera då att HQ-index är någonting annat än HQ-diagnos.
I Ras står det
"Om införandet av HQ-metoden når acceptans kan det medföra att en del hundar med grad C (enligt FCI) kan bli aktuella för avel och ha en förbättrande effekt på populationen, samtidigt som vissa hundar med grad A (enligt FCI) kan visa sig inte vara så gynnsamma i avels sam¬man¬hang som man tidigare trott"
Fråga: Här i Sverige är det väl än så länge endast HD som gäller även om man också tittar på HQ-talet. Eller har jag fel?
Svar: I Sverige gäller att SKK(och SBnK) tillåter avel på alla bretoner ”med känt höftledsstatus” = att hundarna är röntgade. I tilläggsanvisningar står också att avel på hundar med HD D och E aldrig kan tillåtas. Den som är noggrann i sin avel och försöker utnyttja all tillgänglig information tittar på både HD diagnosen och HQ-diagnosen/HQ-indextalet. Metoderna står inte i motsats till varandra utan ska som jag skrivit ovan ses som komplement. Det finns starkt stöd för att bästa avelsresultatet vad gäller höfter får man på hundar som både har bra HQ-värden (diagnos+index) och bra HD.
Fråga: Vad jag vill veta är: En hund med HD-C måste den ha ett känt HQ:tal för att få lov att användas i avel med avelsrådets godkännande?? Om svaret är ja vad måste den då minst ha?
Svar: SKK:s regler för bretonrasen(som vi själva medverkat till) gör att avel på hundar med HD C är tillåten. Avkomma efter en kull där båda föräldrarna har HD C får registreras och delta på utställningar och prov och gå i avel utan några som helst formella inskränkningar. Vi i avelsrådet tycker dock inte att avel på två hundar med HD C är rekommendabelt. Om de aktuella hundarna har kända HQ-diagnoser/Index som är bra/mycket bra så får vi värdera det från fall till fall. Finns kända värden på HQ-index så är det rimligt att vi har samma gräns som Norge dvs att summan av index ska vara mer än 210. Vi i avelsrådet/bretonklubben kan ge råd inför avel och vi kan bestämma vilka kullar vi ska ta in på hemsidan och hur vi graderar kullen. Min åsikt är att alla som vill annonsera sin kull och som är medlem i SBnK ska få göra det. Det är alltid bättre att en kull annonseras hos oss än på Blocket. Vi kan då förklara vilka brister och risker vi ser med den aktuella parningen och få kontakt med uppfödaren och förhoppningsvis kan det leda till att misstag inte upprepas. Annons på hemsidan är inte samma sak som att ”vi rekommenderar”. Alla bretoner förtjänar bra hem, det är inte barnens fel att föräldrarna slarvar……..
Fråga: Om en hund som har HD-A får HQ 0,82 så kanske den inte bör användas i eventuell avel ??
Svar: Nej den skulle jag aldrig vilja använda. Den skulle med säkerhet ha HD E om denna metod tillämpades.
Fråga: Det kanske räcker att HQ är under 0,92 för att man bör låta bli att använda sitt stjärnskott i aveln? Var går gränsen/ finns det någon gräns??
Svar: Jag tycker att man för sig själv kan tänka att HQ-diagnoser på 0,90 och lägre ungefär kan jämföras med HD D/E men jag har inte sett någon statistik över detta så här är det fråga om en kvalificerad gissning.
Fråga: Eller är det så att om man har en hund med godkänt HD (A/B) så kan man strunta i vad HQ talet är?
Svar: Det är fel att strunta i vara sig det ena eller andra. Det är komplementära metoder och bäst resultat får man om man använder båda på ett klokt sätt.
Fråga: Jag skulle förutom att få svar på mina frågor också vilja att det fanns ett dokument som man kan titta på om man är osäker, som förslagsvis ligger ihop med HQ-talen under Avel. Det har ju nu blivit en lista med hundar som har ett känt HQ tal här på sidan men bör det inte visa HD status på samma plats också??
Svar: Vem ska göra arbetet? NBK har en förträfflig databas ur vilken de enkelt hämtar ut listor av olika slag och vi får generöst ta del av det som berör oss. Vi har ingen egen databas och inte SKK heller. Vem ska göra arbetet – det är frågan? Tillsvidare får du leta själv.
Fråga: För att förstå fördelen med att också ha ett HQ-tal på hundarna så måste i alla fall jag veta hur man tänker och vad siffrorna står för.
Svar: Se nästa BB – jag ska göra mitt bästa för att försöka förklara där.
Till sist: En engagerad och inom området kunnig debattör i Norge formulerade problemet inom bretonrasen ungefär så här. ”Hundarna har inga problem med sina höfter, det är hundägarna som har problem med höftröntgen.” Jag uppmuntrar till ökad användning av höftröntgen men jag håller ändå till viss del med om den formuleringen och varför redogör jag för i nästa BB.
Mvh
Lennart

Sidor: [1]
Mingel Forum by cartpauj
Version: 1.0.34 ; Sidan laddades på: 0.057 sekunder.
Back To Top