skip to Main Content

Forum

Välkommen till Bretonklubbens forum!

Här kan du läsa alla inlägg som gjorts. Skriv gärna själv ett inlägg!

För att kunna skriva ett inlägg eller kommentera måste du vara registrerad, vilket är enkelt. Skriv bara ett mail till endera anna@ripvidet.se eller kjell.e.lundberg@hudiksvall.st . Där anger du namn och eventuellt alias. Klart!  Du behöver inte vara medlem i klubben för att vara registrerad och din mailadress lämnas inte ut.

Vanliga regler för diskussionsforum av detta slag gäller: Personangrepp är inte tillåtna ej heller annonsering av kommersiell verksamhet.

Bretonklubben har även en Facebook-sida som du också kan besöka.

Välkommen med ditt debattinlägg!

 

Välkommen Gäst 

Visa/Göm Menyn

Välkommen Gäst. För att skriva i forumet krävs registrering.

Sidor: [1]
Författare Ämne:Särskild prov
Oyvind
Mini
Inlägg: 11
Permalink
avatar
Inlägg Särskild prov
på March 22, 2013, 14:53
Citat

När jaktprovreglementet för SKF ska ändras nästa gång vill det vara naturligt att se över inte bara själva regelverket men även kvalitetsäkringen i övrigt av arrangemangen. Detta kommer nog att diskuteras i olika fora.
Personligen anser jag att särskilda prov i fortsättningen endast ska existera i historieböckerna, och att bretons bara kan starta på prov där Svenska Bretonklubben är teknisk arrangör av provet - åtminstone så länge vi är en del av SKF.

Mvh
Övyind N

Peter N
Mini
Inlägg: 17
Permalink
avatar
Inlägg Sv: Särskild prov
på March 23, 2013, 19:05
Citat

Vad har du emot särskilda prov??
Och menar du även med detta att prov.. Ordinarie eller särskilda som inte Bretonklubben anordnar skulle vara sämre kvalitetssäkrade än våra egna??
Jag tror att det finns mycket annat att titta över innan man börjar kasta sten...
mvh. Peter

Oyvind
Mini
Inlägg: 11
Permalink
avatar
Inlägg Sv: Särskild prov
på March 26, 2013, 16:38
Citat

Nej, Peter, inte är jag ute efter att kasta sten. Jag är mer upptagen att säkerställa att jaktproven, som inte bara är klubbens viktigaste angelägenhet - men också klubbens själva fundament - håller högsta tänkbara klass och att bedömningen av breton sker på det sätt som klubben strävar efter. Jag vill - istället för att kasta sten, sätta guldkant på verksamheten. Jag är ute efter att ha en heltäckande guldram runt hela jaktprovsverksamheten, inte bara upptill och på sidorna - utan även nertill.

Menar vi att det inte är skillnad på särskilda prov och ordinarie prov?
Om det inte är skillnad, varför arrangerar vi inte samtliga prov som särskilda prov? Det vore betydligt enklare för alla parter?
Mer specifikt, Peter, vilka - av många andra saker att fundera på - hade
du i åtanke?

Mvh
Öyvind

Peter N
Mini
Inlägg: 17
Permalink
avatar
Inlägg Sv: Särskild prov
på March 26, 2013, 18:53
Citat

Det är egentligen inget speciellt som jag åsyftar. Jag håller med dig att detta är den viktigaste verksamheten som vi har som klubb ... att ordna prov där vi kan se vart vi är på väg någonstans med aveln.
Att särskilda prov skulle vara sämre eller mindre värda, det har jag hört i 20 års tid i Vorstehklubben. Men jag hävdar att det är upp till domarna och provledare att se till att allt blir som det ska. De sista åren så har jag gått som provledare vid ett antal särskilda prov i Vorstehklubben och där vill jag nog påstå att det är nog så besvärligt (om inte besvärligare ) att gå till ett högt pris. För det mesta så vill domarna ha hundarna för fågel fler ggr. och släpptiden tenderar att bli mycket längre än den oftast maximala timmen på ett ordinarie prov med 12 hundar i ett parti..
Jag tycker att särskilda prov är ett bra komplement till de ordinarieproven, men jag tycker även att de ordinarie proven ligger lite högre i kurs!! Så är det bara..

Det som fick mig att skriva var att du tyckte att Bretoner endast fick starta på prov som anordnats av Bretonklubben... Där man kunde garantera kvaliten...
Det tyckte jag inte lät som det borde.
Jag tycker det är en ynnest att vi har tillgången att få starta på prov med våra hundar i de övriga hundklubbar som finns i SKF. Hade det inte varit för att vi fick detta så är jag helt säker på att andelen särskilda prov hade ökat markant och då hade det kanske varit än värre med vad det än må vara .??
Det finns ju alltid många saker att prata om då det gäller prov och utställningar och hur man ska göra...
Kanske hade det varit främjande för rasen att en hund var tvungen att vara meriterad på minst två underlag med en 1:a ekl innan den blev sjch eller att utställnings stjärnan var tvungen att få ett cert på en Bretonspecial utställning innan man kunde kvittera ut Such titeln?? Förmodligen så skulle dessa små saker föra det tänkta målet framåt de med, men kanske i en något krokigare bana??

Joakim A skrev på FB här om dagen att han gärna hade sett ett SM så som de har i Norge..
Det vore ju skitkul att jobba för tycker jag och förmodligen så skulle intresset för våra fina hundar öka ganska så fort.
Men kanske skulle vi jobba för att få till ett eget högstatuslöp för Breton här i Sverige först och det jobbet är på G...
Är du intresserad av att hjälpa till??
//Peter N

Magnus L
Mini
Inlägg: 8
Permalink
avatar
Inlägg Sv: Särskild prov
på March 27, 2013, 09:01
Citat

Antagligen är det större kvalitetsvariation inom olika arrangörers prov och inom särskilt/ordinarie prov än mellan olika arrangörer eller mellan särskilt/ordinarie prov. Att bretonklubben skulle vara en garant för en hög kvalitet tror jag inte på, däremot tror jag att intentionerna att hålla en hög kvalitet finns. Allt handlar om vilket stolpskott till domare som kommer till provet. En dålig domare är en dålig domare oavsett provform eller arrangör.

Möjligen finns risken att domaren (vilka är människor och oftast subjektiva) lättare kan frestas att inte hålla en objektiv linje på ett särskilt prov? Jag har ingen aning men jag antar att jag sätter fingret på hur snacket går….??

Kan följande faktorer påverka domare att göra ett dåligt jobb?
Relation, band till personer runt hunden? Vem som äger hunden? Vem hundföraren är? Hur det pratats om hunden? Vilka linjer som ligger bakom hunden? Vem som är uppfödare till hunden? Vilken kravbild domaren har för olika pris, tex vad gäller sökbredd. Rangerar hundarna istället för att bedöma mot kravbilden (UKl, ÖKl, EKl) och inte har lägstanivån för pris klart för sig utan utgår från topphunden (omedvetet).

Här tycker jag att vi ska vara ödmjuka inför det faktum att bedömning inte är en lätt uppgift och att de allra flesta domare är mycket kompetenta. Vi får även hoppas att det kontinuerligt arbetas med frågor runt bedömning inom SKF och bretonklubben och att målsättningen är att hålla hög kvalitet oavsett form eller arrangör.

I detta sammanhang undra jag om det sker uppföljning av nya domare och fortbildning av etablerade domare?

Att bretonägare enbart ska få starta på ordinarie prov som bretonklubben ordnar (medför färre prov att starta på) gynnar knappast den vanliga bretonägaren, som kanske startar på något prov och som har fullt upp med livet och fågeljakt och inte lever och andas jaktprov. Av naturliga skäl kommer det i förlängningen slår tillbaka på bretonklubben och breton som ras.

Varför skulle det vara enklare för alla parter att arrangera särskilda prov?

Trevlig påsk!
Magnus

Nisse
Mini
Inlägg: 2
Permalink
avatar
Inlägg Sv: Särskild prov
på March 30, 2013, 15:05
Citat

Ja du Öyvind.
Det fins många ordspråk som passar in på dig och ditt inlägg om särskild prov. I sig själv ser man andra. För att ta ett exempel. Hade vi bretonägare här längsr nere i söder bara fått starta på Bretonklubbens prov så hade det blivit långt mellan tillfällena. Vi här nere är mycket tacksamma för att vi får starta på andra klubbars prov och kan försäkra dig Öyvind att bara för att arrangören inte är bretonklubben så kan det vara ett bra arrangemang. Jag vet inte hur en bretondommare på ett fjällprov skulle reagera om han plötsligt blev tvungen att bedömma en Weimaraner, en BracoItaliano eller en Spinone, men dommarna som anlitas på fältprov vet hur en Breton skall jaga och har förmågan att särskilja de olika raserna och dömma därefter. När det gäller skilnaden mellsn ordinarie och särskilda prov så märker jag ingen. Markpriserna är så höga att man, för att komma billigare undan, alltid försöker maximera antalet hundar dvs. 12. Det är samma dommare som dömmer ordinarie och särskilda prov så jag förstår inte varför man skulle dömma olika. Det fins inte så många dommare så man kan ha olika varje gång, ofta har man träffat på samma dommare flera gånger tidigare och blivit blivit varken vän eller ovän med denne. Bara för att stämningen är lättsam behöver det inte betyda att någon försöker fuska. Så, ni rasklubbar inom SKF som arrangerar prov i södra Sverige och ni dommare som dömmer deras prov, fortsätt med det. Det är inte vi bretonägare i söder som har snackat skit om er. Vi kommer gärna på era prov.
Hälsar Nisse Sjögren.

Oyvind
Mini
Inlägg: 11
Permalink
avatar
Inlägg Sv: Särskild prov
på May 14, 2013, 20:50
Citat

Peter, vi har tidigare haft försök att arrangera högstatustävlingar för breton. Den gång blev det hela aningen jippobetonat, men idag har vi Segrarklass och vi har Cacit. Klubben bör jobba för att ha ett vår och ett höstprov med cacit och Segrarklass, och man kan utse ett av arrangemangen att bli ett SM för rasen. Det är ett riktigt bra initiativ.

Problemet är ändå inte våra egna arrangemang och det hjälper inte bären på botten att de översta är fina. Problemet är det sprik i synsätt som domarna inom SKF har idag. Olika referensramar, brist på kalibrering, erfarenheter, med mera med mera - allt medför att det är en uppenbar risk att likartade prestationer bedöms väldigt olika. Det är olyckligt för rasen om tillförlitligheten i bedömningen ifrågasätts.
Ett bra alternativ i övrigt kan vara att ha Segrarklass som enda merit mot championat, men jag tycker egentligen inte att det räcker. Bollen borde ligga hos SKF men jag har svårt att se hur de ska kunna synkronisera en spridd domarkår ända in i märgen

Vad är ett särskilt prov?
Särskilda prov är ett arv från svenska vorstehundklubben. I den klubben fanns det på den goda gamla tiden en liten klick eldsjälar som jämt trädde fram och tog på sig den goda saken - nämligen att arrangera officiella jaktprov för alla andra utom sig själv. Man kunde ju inte starta egna hundar när man jämt stod som arrangör. Övriga välmenande personer inom etablissemanget tyckte detta blev alldeles fel, speciellt eftersom arrangörerna hade mycket goda hundar själva som aldrig fick chansen att meriteras all den tid ägarna jobbade för allmogen. Tillika hade dessa personer jättefina jaktmarker själva, gott besatt med fågel av prima kvalitet.
För att lätta sitt eget samvete något (utan att det skulle "kosta" för mycket) kom man på en fantastiska ide att arrangörerna kunde få chansen att meritera sina egna hundar på sina egna marker. Detta sanktionerades av SVK och vips var Särskilda prov en realitet.

Särskilda prov, som inte ens räknas in i årets hundtitlarna hos oss. Men som dess bättre är jaktchampionatgrundande.
Inom FA finns inget Särskilt prov och inte på annat håll i Norden heller. Och vi har ingen som behöver Särskilda prov så som behovet var i sitt ursprung.

Med vänlig hälsning Öyvind

Peter N
Mini
Inlägg: 17
Permalink
avatar
Inlägg Sv: Särskild prov
på May 16, 2013, 16:49
Citat

Detta var ju tanken... att ordna någon slags högstatusprov. I vilken form det kommer att bli det återstår väl att se. Om den bästa Bretonen ska koras så ska ju alla kunna få chansen att delta och då är ju ett rent segrarklassprov något som inte går att göra.
Ett kval med avelsbedömmning ena dagen för att sedan avgöra allt i ett vk parti en andra dag kanske skulle vara en variant??
Kom gärna någon med ett förslag ... många hjärnor kan ge oanade resultat.... men..... för det finns ju ett sådant... Ska man ordna en sådan tävling...för det är ju vad det är... Då ska det ske på jakttid då fågel får fällas annars så är alla förslag om hur detta skulle kunna gå till välkommna.

Som medlem i Vorstehklubben sedan många år så är jag hyggligt insatt i hur provformen särskildaprov kom till, men jag tycker fortfarande det är ett bra alternativ att starta prov på.
Jag kanske är godtrogen, men jag vill inte tro att det skulle vara något fuffens bara för att det är en mindre grupp (med kanske kompisar) som startar på ett särskiltprov.
Var ligger nyttan i att fuska...? Om vi sedan behöver prov över huvud taget det kan man kanske också fråga sig...
Nog så är det trevligt och gå på ett och annat prov för att se andra hundar men detta skulle ju kunna göras på annat sätt. Sedan så är det ju naturligtvis ett av sätten för uppfödare att jämföra hundar då det ska utses en täckhund för att föra sin egen stjärnas gener vidare om man nu vill ta en valpkull.

Detta med domar frågan som du nuddade vid är ju oenhört intressant och detta hoppas jag SKF kommar att ta krafttag i.
Naturligtvis så borde det ske en synkning då och då så att alla gör som de borde utan för stora variationer. Detta gäller naturligtvis alla domare som är i paraplyt under SKF.
// Peter

Sidor: [1]
Mingel Forum by cartpauj
Version: 1.0.34 ; Sidan laddades på: 0.074 sekunder.
Back To Top