skip to Main Content

Forum

Välkommen till Bretonklubbens forum!

Här kan du läsa alla inlägg som gjorts. Skriv gärna själv ett inlägg!

För att kunna skriva ett inlägg eller kommentera måste du vara registrerad, vilket är enkelt. Skriv bara ett mail till endera anna@ripvidet.se eller kjell.e.lundberg@hudiksvall.st . Där anger du namn och eventuellt alias. Klart!  Du behöver inte vara medlem i klubben för att vara registrerad och din mailadress lämnas inte ut.

Vanliga regler för diskussionsforum av detta slag gäller: Personangrepp är inte tillåtna ej heller annonsering av kommersiell verksamhet.

Bretonklubben har även en Facebook-sida som du också kan besöka.

Välkommen med ditt debattinlägg!

 

Välkommen Gäst 

Visa/Göm Menyn

Välkommen Gäst. För att skriva i forumet krävs registrering.

Sidor: [1]
Författare Ämne:Jaktprov och avel
Magnus L
Mini
Inlägg: 8
Permalink
avatar
Inlägg Jaktprov och avel
på February 3, 2014, 13:27
Citat

I examensarbetet, Jaktprov hos brittiska stående fågelhundar, finns en del intressanta men kanske inte förvånaden slutsatser runt jaktprovens reella funktion i avelsarbetet.

Jag citerar del av summeringen:

”Som det ser ut idag mäter jaktprov för stående fågelhundar vissa egenskaper med låg arvbarhet, vilket gör att den miljömässiga inverkan på hundens resultat från jaktprov är stor. Att göra en avelsvärdering enbart utifrån individens egna fenotypiska resultat är ej gångbart med så låga arvbarheter. För säkrare skattningar av arvbarheter bör fler miljöfaktorer korrigeras för genom att innefatta uppgifter om t ex. domare, väderförhållande, kön, träning innan prov”.

Lite tillspetsat kan man då fråga sig om det verkligen är de individer med bäst gener och arvbarhet som används i avel? Eller om det bara är slumpen vilka hundar som råkar hamna hos ambitiösa och duktiga ägare, blir premierade och sedermera används i avel. Kanske hade någon annan hund som inte fick samma chans att visas upp likväl kunnat lyckas hos dessa ägare?
I arbetet framhålls det dock att det skett en förbättring i och med att egenskapsbedömningen på jaktproven kom till.

Ämnet är knivigt och i viss mån känsligt. Kanske är det nu med ökade kunskaper tid att hitta nya former att bedöma hundars lämplighet för avel och att mer se jaktprov som hundsport och tävling? Vill vi få en effekt i avel från den information jaktprov ger så är det uppenbart att en förändring måste ske.

Indexarbetet som NBK i Norge använder kanske är en modell? Det skulle vara intressant att höra om någon kunnig vet hur väl det slagit ut och om det kompenserar för miljöfaktorer?

Arbetet finns att hämta på: http://stud.epsilon.slu.se/5323/7/holm_l_130410.pdf

Peter N
Mini
Inlägg: 17
Permalink
avatar
Inlägg Sv: Jaktprov och avel
på February 4, 2014, 06:21
Citat

Kanske är det så att det finns bättre sätt att mäta/finna de bästa avels hundarna än vad som står tillbuds idag.. Arbetet med detta kommer nog att fortsätta så länge det finns intresserade som lägger ner oändliga timmar med att forska på sådana saker.
Vad vi däremot vet med dagens system är att de flesta hundar som tar sina meriter på den sortens jaktprov som idag förekommer är dresserbara.. Det torde vara en av de allra viktigaste egenskaper en hund kan besitta tycker jag.
Sedan så verkar det inte spela någon roll ändå... Folk får avla som de tycker och med stor säkerhet så blir nog det mesta ganska så bra map. det vi ska bruka dem till dvs. jakt.
Men om det hade varit en vorstehtik som jag skulle para på så hade i alla fall jag inte vågat para utan att hon skulle varit nerlusad med premier.. Då vet jag att det skulle bli många valpar kvar efter 8 veckors ålder.... o jösses vad ett gäng sådana kan ställa till det..

Sidor: [1]
Mingel Forum by cartpauj
Version: 1.0.34 ; Sidan laddades på: 0.055 sekunder.
Back To Top