skip to Main Content

Forum

Välkommen till Bretonklubbens forum!

Här kan du läsa alla inlägg som gjorts. Skriv gärna själv ett inlägg!

För att kunna skriva ett inlägg eller kommentera måste du vara registrerad, vilket är enkelt. Skriv bara ett mail till endera anna@ripvidet.se eller kjell.e.lundberg@hudiksvall.st . Där anger du namn och eventuellt alias. Klart!  Du behöver inte vara medlem i klubben för att vara registrerad och din mailadress lämnas inte ut.

Vanliga regler för diskussionsforum av detta slag gäller: Personangrepp är inte tillåtna ej heller annonsering av kommersiell verksamhet.

Bretonklubben har även en Facebook-sida som du också kan besöka.

Välkommen med ditt debattinlägg!

 

Välkommen Gäst 

Visa/Göm Menyn

Välkommen Gäst. För att skriva i forumet krävs registrering.

Sidor: [1]
Författare Ämne:Rasmönstring
Oyvind
Mini
Inlägg: 11
Permalink
avatar
Inlägg Rasmönstring
på November 3, 2014, 19:19
Citat

Med bakgrund i bretonens fina utveckling i Sverige - och de fina arrangemang som Bretonklubben erbjuder sina medlemmar - undrar jag om det inte vore en ide att jobba för en Rasmönstring igen- dock i ny bemärkelse.
Vi är en av många klubbar - tyvärr uppsplittrad och uppdelat i olika organisationer - som ändå jobbar för samma sak, nämligen jakten över stående fågelhund. Vad jag vet finns endast ett arrangemang, vilket med viss tyngd, försöker förena dessa oförenliga krafter - och jag syftar då förstås
på Fågelhundsmatchen på Långtora. Denna är dock en regional tävling - men ändå viktig då den öppnar fönster mot sektorer i fågelhundsmiljön som är mest intressant just för vår klubb.
Vi har flera riktigt bra arrangemang i SBnK på arenor som används även av systerklubbarna på FA och Vorstehsidan, där alla kan känna sig hemma.
Speciellt tänker jag på Mittådalen och Klimpfjäll, som vintertid samlar många av klubbens medlemmar till riktigt högklassiga terräng, trevligt boende och i regel god fågelbestånd. Många av landets bästa bretoner ser vi just på dessa prov.
Jag skulle se det önskvärt att vi i SBnK initierade ett samarbete med just FA och SVK där vi genomför en tävling mellan raserna utifrån ett regelverk a la NM lag ( eller egentligen vilket regelsystem som helst, det viktigaste är att träffas för ett utbyte av intryck och erfarenheter)
Ett vinterprov vore mitt i pricken för en sådan satsning, med den härliga inramningen som vårvintern i fjället ger!
Jag tror att en satsning på detta skulle uppskattas av alla parter!

Nå - vad säger ni?

Med vänlig hälsning
Öyvind N

crilos
Mini
Inlägg: 1
Permalink
avatar
Inlägg Sv: Rasmönstring
på November 5, 2014, 14:28
Citat

Håller med dig helt Öyvind!
Jag kan berätta att det planeras för ett jaktprov i Vilhelminatrakten för alla stående fågelhundsraser. Tanken är att det ska hållas första gången hösten -15.
Sedan hoppas man ju att detta kunde få officiell status så att framgångar räknas som i våra egna prov men detta kan säkert ta tid att få sanktionerat av alla klubbarna. Men det är en god början och jag hoppas att det inte stöter på patrull någonstans. Vi har kontaktats av en kille i Vilhelmina som tillhör engelska raserna.
Styrelsen är informerad och Lennart håller koll på det hela.

Hälsningar Cristher

Lennart-
Berglund
Administratör
Inlägg: 14
Permalink
avatar
Inlägg Sv: Rasmönstring
på November 10, 2014, 22:06
Citat

SBnK:s styrelse har en mycket positiv inställning till en utveckling mot mera samarbete och flera samarrangemang med den stora fågelhundsmiljön inom vorstehklubben och FA(=de engelska raserna samarbetsorgan). Det kan ifrågasättas om den nuvarande uppdelningen på tre block är positiv för vår ras. I Norge går bretoner på prov med de engelska rasernana, vorsteh, munsterländeroch weimaraner. I Danmark hålls gemensamma prov med de engelska raserna. I Finland finns en sorts ”hangaround avtal” mellan den engelska klubben och bretonklubben. Meriterade bretoner kan då få starta på samma prov som engelska hundar. För ca 10 år sedan gjordes från SBnK ett försök till närmande till FA utan framgång.
För att gemensamma prov ska locka deltagare och helst de allra bästa deltagarna från olika raser så krävs det status – hög status. Fågelhundsmatchen har viss status men tyvärr inte så hög att den alltid prioriteras högst.
Hur får man då hög status på ett arrangemang. Det som ger status och lockar deltagare är framförallt om provet är meriterande för championat det vill säga om det kan delas ut priser enligt rasens gällande jaktprovsreglementen.
Det jäkliga är att vi dras med en uppsjö av olika reglementen. FA har sitt, vorstehklubben sitt och bara inom SKF har vi en 3-4 stycken olika.
Att de olika grupperingarna i Sverige ska kunna enas om ett enda gemensamt reglemente som gäller för alla raser anser jag vara en fullständig utopi. Hur man i Norge lyckats med att sammanföra 9 olika raser under ett reglemente är en gåta.

Den möjlighet som jag tycker finns i Sverige är att man för några utvalda ”högstatusprov” skapar för dessa arrangemang unika regler som gäller där och då och som ger möjlighet till championatgrundande pris för alla deltagande raser. Ser man lite objektivt på befintliga reglementen så är skillnaderna mellan FA:s regler och de vi inom bretonklubben har helt försumbara(den enda skillnaden är dropp kontra kastapport). Vorstehklubben och de flesta raserna inom SKF har inte Skl(segrarklass) och det är ett reellt hinder eftersom ett SM näppeligen kan avgöras på annat sätt. Helt otänkbart att vorstehklubben m.fl ska kunna acceptera Skl i några särskilt utvalda sammanhang är det kanske inte? Jag känner i vart fall vorstheägare som uttalat intresse. Även lagtävlingar kan konstrueras så att de ger meriter till championat.

Efter att ha tagit del av brevet från "killen i Vilhelmina" har vi från SBnK har tagit ett första steg genom att skicka skrivelse till SKF med nedanstående lydelse:

”Svensk Bretonklubb önskar att SKF ska uttala en positiv inställning till att inom SKF befintliga raser deltar i eventuella gemensamma prov samt att SKF ska uttala en allmänt positiv inställning till att medverka i utredning av förutsättningarna för sådana prov. Vägen till att tänkta gemensamma prov ska kunna erhålla officiell status inom SKK förutses bli lång och till att börja med hoppas vi inom SBnK på försöksverksamhet i form av inofficiella prov. SKF och Svenska Bretonklubb gör inga åtaganden i och med ett sådant positivt uttalande utan detta skall enbart betraktas som en viljeyttring.”

Oavsett ”status” på eventuella kommande samarrangemang är vi positiva till att bretoner deltar – det är läget idag. Om SBnK som varande ”sparv i tranedansen” ska försöka driva på är en annan fråga. Regeländringar av det tänkta slaget måste dras genom klubbyråkratierna, via specialklubbsnivån för att slutligen fastställas av SKK. Det är ingen liten vandring - men även långa resor börjar med ett första steg...

Mvh
Lennart B

Sidor: [1]
Mingel Forum by cartpauj
Version: 1.0.34 ; Sidan laddades på: 0.065 sekunder.
Back To Top