skip to Main Content

Bretonklubbens Pirttiprov blev en hejdundrande succé

För oss lokala arrangörer i Kiruna(Ronnie & Jocke)så var det med mycket stor tillfredsställelse som vi sent omsider kunde säkerställa att Pirttiprovet verkligen skulle kunna genomföras. Turerna fram och tillbaka huruvida vi skulle få in ytterligare en domare och senare tillräckligt med anmälda deltagare för att få genomföra provet och slutligen anskaffa en skytt för bägge dagarna, hängde i luften in i det sista trots att vi ringt sida upp och sida ner på domarlistor i såväl Sverige som Norge under hela sommaren.

Efter att fått klartecken från Lennart Berglund att ställa upp som domare ena dagen på provet, där undertecknad dömde dag två så var det hela i hamn trodde vi. Då fick vi veta att det var för få anmälda som betalat in anmälningsavgiften innan anmälningstiden på fyra veckor före provet gick ut. Problemet var att vi ju inte vågat marknadsföra provet i vare sig Sverige eller Norge innan vi visste att vi hade domare att tillgå. Nu var domarna klara och Ronnie och jag satte oss åter i telefon för att nu jaga in fler deltagare från Finland. Norge och Sverige. Ett arbete som lyckades mycket väl och vi fick ihop i det närmaste fulla partier under båda dagarna. Sista dagarna före provet lyckades vi även få vår gamla bretonvän, Svante Zackrisson från Björkliden, att komma och skjuta över våra hundar på provet. Med kort varsel fick vi även ihop ett fullödigt prisbord tack vare våra fina sponsorer: Appettit/Petfood, Jaktia och Björkis som ställde upp på ett fantastiskt sätt. Huvudkvarteret för jaktprovet blev som brukligt stugbyn och restaurangen Nikkaloukta Sarri AB ute i Nikkaloukta, som Ronnie genom sina kontakter bokade upp på ett föredömligt sätt.

Fågeltillgången i provområdet ute i Pirttivoupio visste vi skulle vara bra efter genomfört Klubbmästerskap i mitten på augusti samt efter Vorstehklubbens genomförda Riksprov och bl.a. Pointerklubbens huvudprov tidigare under säsongen. Fågeltillgången var t.o.m. väl så stor i förhållande till de vittringsförhållanden som hade varit under denna varma höst enligt uppgift. Jaktprovsområdet i Pirtti, är alltså årligen avsatt för endast jaktprov fram t.o.m. 1:a Oktober. I området råder såväl jakt som träningsförbud innan detta datum.

Vädret var fantastiskt och förutsättningarna de allra bästa när vi sakta vandrade de 40 minuterna upp genom Björkskogen till Sveriges eget Kongsvold. Det blev två fantastiska jaktprovsdagar i Pirtti-risen, med massor av fågel och fågelarbeten, duktiga hundar och glada miner och trevlig stämning och stor spänning för såväl deltagare, domare och skytt.

Samtliga hundar hade multipla chanser på fågel under de båda provdagarna, även om förhållandena var ganska svåra under framförallt lördagens jaktprov med ganska lite vind och massor av vittring överallt. Det blev mycket anteckningar och administration för domarna för att klara av att hålla koll på alla chanser på fågel som uppkom, men vilket fantastiskt och skojigt jaktprov det blev med en premieringsgrad på strax under 50 % av partiernas startande hundar där alla hundar hade chansen till att bli premierade, men alla inte lyckades hålla sig i styr i styr i den fågeltäta terrängen.

Helgens stora höjdpunkt bland många var ändå det fina fågelarbete som Karin Myrins bretontik Rissla lyckades prestera, där hon kontrollerat reste en kull på 20 ripor och där Svante höjde bössan och sköt fyra ripor på ett och samma skott. Det låg två döda ripor på backen och två skadeskjutna ripor som poppade runt som popcorn på fjällheden. Rissla apporterade snabbt och effektivt in de skadeskjutna riporna först på ett mycket bra sätt och som snabbt kunde avlivas. Maken till skarpskytte under ett jaktprov har jag under min egen jaktprovskarriär aldrig upplevt, även om avsikten naturligtvis inte var att fälla mer än en ripa från Svantes sida. Situationen blev nu väl så provocerande, men uppgiften löstes ypperligt av Rissla.

Jag vill passa på att rikta ett stort varmt tack till våra sponsorer: Appettit/Petfood, Jaktia och Björkis för ett fantastiskt fint prisbord.

Jag vill också passa på att tacka domaren: Lennart Berglund och även Kjell Lundberg som valde att ta omaket att köra hela vägen, ända upp till Kiruna för att döma och deltaga på Pirttiprovet och på detta sätt säkerställa att provet kunde genomföras. Stort tack till Svante som kom från Björkliden för att nästan skjuta bag limit bägge dagar, för våra hundar samt ett stort tack till alla deltagare som valde att komma upp till Kiruna och Pirttivoupio för att deltaga på detta succeartade jaktprov som blev till en riktig jaktprovsfest.  Sist men inte minst, ett stort tack till min vapendragare i arrangörstaben: Ronnie Jansson för ett ypperligt arbete med jaktprovet, där vi många gånger slitits mellan hopp och förtvivlan. Ett stort tack även till Lillemor Eliasson som skötte bakgrundsarbetet med jaktprovsadministrationen från centralt håll.

Med facit i hand kan inte annat sägas än att Pirttiprovet blev en stor succé där många fler hundar hade kunnat premieras om det skött sina kort och provet totalt ändå kom upp till nästan 50 % premieringrad. Bättre än så blir det inte på jaktprov.

Pristagare lördag 2014-09-13, domare Lennart Berglund

3e pris Ukl Ripkullens Rey Ä/F Stig-Björn Nilsson

1a Pris Ekl Pålamalmens Krozza Ä/F Lina Andersson

2a Pris EKL SE JCH Tess Ä/F Joachim Almgren

3e pris Ekl Tråslettens Sally Ä/F Vesa Virkkula, Finland

 

Pristagare söndag 2014-09-14, domare Joachim Almgren

2a pris Ukl Ripkullens Rey, Ä/F Stig-Björn Nilsson

2a pris Ökl Vant Passant Humikko, Ä/F Vesa Virkkula

2a pris Ekl Pålamalmens Krozza, Ä/F Lina Andersson

2a pris Ekl Lillgemons´ Mac-Nevis, Ä/F Lennart Berglund

3e pris Ekl Ripkullens Rissla, Ä/F Karin Myrin

Text & Foton: Joachim Almgren

 

deltagare Kiruna 2014
Några av deltagarna

 

svante Z
Vår fantastiske skytt Svante

 

Lennart Berglund
Lennart Berglund, domare på lördagen

 

Back To Top