Jaktmeritering för Breton

Jaktprovstyper

Den vanligaste Jaktprovstypen är Kvalitetsparti. Då bedöms hundarna enligt bestämda kvalitetsnivåer. Då är det inte en tävling mellan hundarna. De allra flesta Jaktprov i Bretonklubben är helt vanliga Kvalitetspartier.

Den andra provtypen är Segrarklass (SKL), då det är en tävling mellan Elithundar. SKL arrangeras SKL bara ca 1-2 gånger per år inom Bretonklubben. 

Championat

Klasser

Det finns fyra klasser på Bretonernas Jaktprov:

  • Unghundsklass (UKL) - Alla unghundar mellan  9-24 månader får starta. Det finns inga formella förkunskapskrav för att få starta.
  • Öppen klass (ÖKL) - 9 månader till Bretonen tagit ett 1:a pris
  • Elitklass (EKL) - Fr o m hunden tagit ett 1:a pris i ÖKL
  • Segrarklass (SKL) - Tävling mellan Elithundar förekommer enbart på vissa Jaktprov.

Prisnivåer

Det finns 5 bedömningsnivåer vid Jaktproven inom varje klass i Kvalitetspartierna (SKLSegrarklass (SKL) på Jaktprov är en Vinnarklass, en ren konkurrensklass, en tävling mellan Elithundar. SKL förekommer enbart på vissa Jaktprov. bedöms något annorlunda)

För att en Breton ska få pris så krävs att nedan moment är godkända. Grundtanken är att en Breton, som tilldelas pris på Jaktprov, ska vara väl 
användbar för praktisk jakt.

Bretonen ska ha genomfört minst ett Godkänt FågelarbeteEn hund har utfört Godkänt Fågelarbete om den självständigt hittat fågel och fattat stånd för fågeln, efter kommando från föraren rest fågeln och hunden därefter stannar kvar lugnt i uppflog och skott. med efterföljande Godkänd ApportHunden lokaliserar påskjuten fågel, hämtar den och levererar i förarens hand, utan att tugga sönder viltet. Apportering är en viktig uppgift för fågelhundar under jakt, och det är en färdighet som hunden tränas i för att vara effektiv i att återföra viltet efter ett skott.. Med Godkänt Fågelarbete menas att hunden ska självständigt ha hittat fågel, fatta ståndNär en Fågelhund känner fågelvittring nära så "fryser den" och står helt still. Man säger att hunden fattar stånd. Före den fattar stånd så visar hunden ofta med kroppspråket att den känner fågel, då säger man att den markerar fågel. , efter kommando från föraren resaResning är när hunden springer/går fram emot den fågel som hunden har lokaliserat och stöter upp fågeln som flyger iväg. Det är önskvärt, att hunden väntar på kommando, före den reser fågel, så att skytten hinner vara med. Resning kallas också avance. fågeln och sen ska den vara lugn i flogEn fågelhund ska vara lugn i flog - d v s när fågeln flyger upp, ska hunden ovillkorligen stoppa omedelbart. Dessutom ska hunden vara lugn vid skott. Ett uttryck som ofta används i Jaktprovssammanhang och skott. Med Godkänd Apport menas att hunden på kommando från föraren ska hämta den skjutna fågeln/kastapportUnder ett Jaktprov ska hunden visa att den kan Apportera efter godkänt Fågelarbete. Om det inte skjutits fågel för hunden, kastar en funktionär (ofta Domaren) en kall, död fågel inom synhåll för hunden i samband med ett skott i luften. Hunden ska efter kommando från föraren Apportera den döda fågeln. Fågeln bör vara av en art som finns på aktuell provmark. och lämna den i gott skick i handen på föraren. Hunden ska också visat ett självständigt och jaktbart sök och att den är samarbetsvillig.

1:a pris -  Första pris tilldelas hund som uppfyller synnerligen högt ställda krav enligt ovan angivna moment. 
- I UKL bedömer man i första hand hundens anlag, medan i ÖKL och EKL även den färdigdresserade jakthunden. 
- För ÖKL och EKL krävs 60 min släpptidNär en hund är lös under jakt eller Jaktprov, kallas det Släpp. Den tid som hunden är lös kallas för Släpptid. , medan det räcker med 45 min släpptid för UKL. 
- Förstapristagare kan tilldelas Hederspris (HP)Hederspris (HP) - Det är en markering av att hunden håller extra hög kvalitet för sin klass. Hederspris ges efter en domares bedömning och är ofta ett tecken på att hunden har utmärkt sig på något sätt, även om det inte direkt påverkar placeringar eller titlar. om den visar egenskaper som är utöver de vanliga.

2:a pris - Andra pris tilldelas hund, som uppfyller mycket högt ställda krav enligt ovan angivna moment.
- En unghund behöver inte göra godkänd Apport för att få 2:a pris
- Endast smärre brister eller fel påverkar helhetsintrycket. 
- Släpptid på minst 30 min krävs för alla klasser.

3:e pris - Tredje pris tilldelas hund som uppfyller ställda krav på goda jaktliga egenskaper enligt ovan angivna moment.
- För denna prisvalör kan dock smärre fel tolereras, både anlags- och dressyrmässiga. 
-Släpptid på minst 30 min krävs för alla klasser.
 
EFF - Ej För Fågel - hunden har inte hittat någon fågel alls, och kan därmed inte tilldelas pris

EG - Ej Godkänd - Bretonen förbrutit sig mot någon regel inom sin klass, och därmed inte blivit godkänd. Därmed kan pris inte tilldelas. Den vanligaste orsaken är att hunden förföljt fågel för långt enligt klassens krav, i samband med resningResning är när hunden springer/går fram emot den fågel som hunden har lokaliserat och stöter upp fågeln som flyger iväg. Det är önskvärt, att hunden väntar på kommando, före den reser fågel, så att skytten hinner vara med. Resning kallas också avance.
 

Liten Ordlista för Jaktprov

  • Den vanligaste Jaktprovstypen är Kvalitetsparti. Då bedöms hundarna enligt bestämda kvalitetsnivåer. Då är det inte en tävling mellan hundarna. De allra flesta Jaktprov i Bretonklubben är helt vanliga Kvalitetspartier där klasserna UKL, ÖKL och EKL ingår.

  • Kalendern för Ordinarie Jaktprov bokas ca ett halvår i förväg. De annonseras alltid öppet på breton.se och SKK Start, och de är öppna för alla att starta. Om det skulle vara fler anmälda än vad det finns platser när Anmälningstiden går ut, genomförs lottning om vilka som startar.

  • Särskilt Jaktprov är något mindre formellt än ett Ordinarie Jaktprov. Men det är samma krav på kvalitet. Särskilt Jaktprov kan arrangeras med kort varsel. En grupp av hundförare kan bestämma att de själva ska arrangera ett Särskilt Jaktprov, där andra hundförare inte blir inbjudna.

  • Jaktproven kan arrangeras på tre olika Underlag: Fjäll, Skog eller Fält.

  • Hundar kan starta i 4 olika Klasser vid Jaktprov - Unghundsklass, Öppenklass, Elitklass och Segerklass. Hundar kan start i 7 olika Klasser vid Utställning - Valpklass, Juniorklass, Unghundsklass, Öppenklass, Jaktklass, Championatklass och Veteranklass.

  • Unghundsklass (UKL) - Klass på Jaktprov för Unghundar - mellan 9-24 månader

  • Öppen klass (ÖKL) - Klass på Jaktprov för vuxna hundar från 9 månader till Bretonen tagit ett 1:a pris

  • Elitklass (EKL) - Jaktprov - Fr o m hunden tagit ett 1:a pris i ÖKL

  • Segrarklass (SKL) på Jaktprov är en Vinnarklass, en ren konkurrensklass, en tävling mellan Elithundar. SKL förekommer enbart på vissa Jaktprov.

  • Hundar som blir godkända under Jaktprovet blir tilldelade Pris av Domaren. Priset kan ha tre valörer (1:a 2:a eller 3:e pris). Hundar som inte hittat fågel eller som har förbrutit sig tilldelas inte Pris.

  • EFF - Ej För Fågel - hunden har inte hittat någon fågel alls under ett Jaktprov, och kan därmed inte tilldelas pris

  • EG - Ej Godkänd - Hunden har förbrutit sig mot någon regel inom sin klass, och därmed inte blivit godkänd. Därmed kan pris inte tilldelas. Den vanligaste orsaken är att hunden förföljt fågel för långt enligt klassens krav, i samband med resning.

  • Hederspris (HP) - Det är en markering av att hunden håller extra hög kvalitet för sin klass. Hederspris ges efter en domares bedömning och är ofta ett tecken på att hunden har utmärkt sig på något sätt, även om det inte direkt påverkar placeringar eller titlar.

  • Svenskt Jaktchampion - För att uppnå SE JCh krävs att en Breton fått tre st 1:a pris i Elitklass, eller motsvarande, samt minst Good på Utställning.

  • Nordiskt Jaktchampion (Nord JCh) - Tilldelas hund som erhållit godkänt jaktprovschampionat i tre av de nordiska länderna.

  • Varje Jaktprov har en ansvarig Provledare som sköter all formalia runt Jaktprovet och är ansvarig för alla praktiska arrangemang runt Jaktprovet. En del Jaktprov har flera Provledare.

  • En Domare får max döma 14 hundar per dag, en Domar-grupp kallas för ett Parti. Normalt har Bretonklubben ett eller två partier per dag under ett Jaktprov. I enstaka fall är det 3 partier.

  • Under ett Jaktprov släpps alltid hundar två och två, vilket kallas för Parsläpp.

  • Fullbruksprov är ett omfattande jaktprov för fågelhundar som syftar till att testa hundens alla arbetsmoment under jakt i både fält, vatten och skog. Det är ett av de mest krävande proven inom jaktvärlden och används för att utvärdera hundens allsidighet, samarbetsförmåga och förmåga att utföra olika jaktliga uppgifter i olika miljöer.

  • En hund har utfört Godkänt Fågelarbete om den självständigt hittat fågel och fattat stånd för fågeln, efter kommando från föraren rest fågeln och hunden därefter stannar kvar lugnt i uppflog och skott.

  • Under ett Jaktprov ska hunden visa att den kan Apportera efter godkänt Fågelarbete. Om det inte skjutits fågel för hunden, kastar en funktionär (ofta Domaren) en kall, död fågel inom synhåll för hunden i samband med ett skott i luften. Hunden ska efter kommando från föraren Apportera den döda fågeln. Fågeln bör vara av en art som finns på aktuell provmark.

  • En fågelhund ska vara lugn i flog - d v s när fågeln flyger upp, ska hunden ovillkorligen stoppa omedelbart. Dessutom ska hunden vara lugn vid skott. Ett uttryck som ofta används i Jaktprovssammanhang

  • Pröva-På-Prov är träningar under Jaktprovsliknande former. Där den som leder träningen ger deltagarna bra tips om hur man startar prov.

Placeringar Segrarklass (SKL)

Vid bedömning av segrarklass bedöms hundarnas prestationer i förhållande till varandra och hundarna rangordnas fortlöpande efter varje släpp.

För placering i klassen krävs mycket hög nivå samt en minsta släpptid på 30 minuter. Det kan delas ut maximalt 6 placeringar (1 till 6 SKL) i klassen. 

Segraren kan tilldelas certifikat (CACITCACIT står för "Certificat d'Aptitude au Championnat International de Travail", vilket är ett internationellt erkänt certifikat för jaktprov. CACIT-certifikatet bevisar att hunden har goda jakt- och arbetsförmågor och är lämplig för jakt. För att en hund ska bli internationell jaktchampion krävs att den vinner tre CACIT på jaktprov i minst två olika länder. CACIT-titeln är den högsta utmärkelsen en hund kan få på jaktprov. )


Svenskt Jaktchampion (SE JCh)

Krav för en Breton att bli Svenskt Jaktchampion:

  • Tre 1:a pris i elitklass alternativt certifikat i segrarklass på
    jaktprov utdelade av minst två domare och varav minst 
    ett på sådant prov i Sverige där fågel får fällas.
  • Ett 1:a pris kan utbytas mot likvärdig merit i något nordiskt land.
  • Ett 1:a pris i elitklass kan utbytas mot ett 1:a pris på fullbruksprov.
  • Endast ett 1:a pris får erövras på särskilt provSärskilt Jaktprov är något mindre formellt än ett Ordinarie Jaktprov. Men det är samma krav på kvalitet. Särskilt Jaktprov kan arrangeras med kort varsel. En grupp av hundförare kan bestämma att de själva ska arrangera ett Särskilt Jaktprov, där andra hundförare inte blir inbjudna. .
  • Lägst GoodGood (G) - Klass vid Utställning - Acceptabel kvalitet men med tydliga brister (Gul rosett) vid kvalitetsbedömning efter 15 månaders 
    ålder på utställning


Nordiskt jaktprovschampionat (Nord JCh)
Tilldelas hund som erhållit godkänt jaktprovschampionat i tre av de nordiska länderna.

Pristagare