Pälsvård - inte bara för utställning
Av Eva Olausson.
Ursprungligen publicerad i BretonBlad 2023-1 till 2024-1
Breton har normalt sett en lättskött päls, med rätt kvalitet stöter pälsen bort smuts och de torkar lätt.
Nu föds det ju individer med en lite mer krävande päls som behöver lite mer skötsel. Jag kommer skriva om pälsvård som kan täcka in alla varianter.
Vardagskötseln är nästan obefintlig för de med lite kortare päls.
För att lyckas bra på Utställning, krävs lite extra Pälsvård. Du får många tips i nedan artikel.
Tassarna.
Alla behöver en översyn av tassar med jämna mellanrum. Man kollar om det blivit friktionstovor mellan tårna och även under. De skall naturligtvis tas bort.
Att klippa och snygga till tassarna har flera fördelar. Är det vinter fastnar inte snön mellan tårna lika lätt med kortklippt päls (det kommer fastna på de korta stråna men den blir lättare att få bort) som den tass med stora tussar mellan tårna.
Under resten av året slipper man att tassarna drar med sig sand och annan smuts in.
Den riktigt gamla hunden kan få bättre fäste på hala golv om den slipper sina filttofflor.

Redskap: En mjuk karda, en enkel effilersax dvs. saxen har bara tänder på ena sidan samt en liten rak sax.

Tass före klippning
Hur gör man då?

Borsta upp pälsen som växer mellan tårna.

Håll tassen i handen och klipp längs med tårna. Borsta upp igen för att få med så mycket som möjligt.

På undersidan kan de vara kittliga så här kan man använda en så kallad tass-sax med rundad topp för att undvika att sticka till vid ryck.
OBS! När man klipper en tass skall man hålla i den själv och inte ha någon medhjälpare. Håller man själv känner du när minsta lilla ryck kommer och kan då undvika felklipp.

Tass efter klippning
En del upplever att pälsen växer mer efter klippning så är du nöjd med hur din hund fungerar behöver man inte göra någonting.
Om man planerar att ställa ut för att få en exteriörbedömning kan man inte klippa ur för hårt, det får tårna att se ut att spreta.
Öron
Nu är det dags att se till att öronen blir snygga och huvudet skall vara slätt med tätt intill liggande päls d.v.s ingen ”tuppkam/mössa”.
Två tredjedelar av öronlappen plockas slät. Hårstråna plockas alltid i växtriktningen.
När det gäller orange och leverbrunfärgad päls avråder jag från all vass behandling på huvud och öronlapp. Vad som händer om du klipper istället för plock är att färgen blir förstörd, den blir matt och blek. Detta syns inte alls på de svarta pälsarna då jag sett många klippta öron.
Här blir det lite orättvist med hur mycket som behöver tas bort. En orange har nästan alltid ett slätt och fint öra där bara den övre delen behöver snyggas till. De svarta kan likna ett setteröra.

Lägg öronlappen i vänster hand, kamma upp pälsen och börja plocka med tumme plus pekfinger nerifrån och uppåt.

Örat är färdigplockat


Under öronlappen mot kinden kan det behöva klippas med den tandade saxen för att ge bättre luftcirkulation till örat oavsett färg på pälsen.
Huvud
Huvudet på de flesta orange är helt underhållsfria medan en svart och leverbrun kan få en mössa med mjuk päls som kan bli så lång att man kan göra både tuppkam och mittbena.
Kamma upp all päls så den står rakt upp. Nu börjar man plocka på bakhuvudet i växtriktningen. Samtidigt som man plockar med tumme + pekfinger håller man ett stadigt tag i pälsen framför det som plockas. Detta är VIKTIGT för att du inte skall lugga eller att skalpen åker fram och tillbaka, vänsterhanden gör att det blir ett motstånd. Plocka bara några få strån i taget.
På huvudet får ni inte klippa om hunden skall ställas ut. Klipper du huvudpälsen får den fel struktur, den skall vara slät och blir vågig av vass behandling.


Halva huvudet är åtgärdat

Huvudet är färdigt
Bada eller inte bada
Nu har de flest av oss Bretonägare våra hundar inne som familjemedlemmar. Det gör att våra hundar generellt är riktigt rena, de ligger på rena filtar vi torkar av dem med en ren (hoppas jag) handduk när de skall komma in och är våta. De kanske har tagit ett rent sjöbad/snöbad. Har vi hunden i soffan kan den ju inte vara jättesmutsig.
De har en fantastisk päls som stöter ifrån sig smuts och kan kännas ren när man klappar den.
Så Behövs ett bad?
Ja den dagen du klappar din hund och du får en lätt smutsig beläggning på handflatan, när din hund hittat något äckligt att rulla sig i eller dykt i en lergrop. Även om man bor i en stad där det saltas och dubbdäck river upp olja ur asfalten som fastnar i pälsen behövs det.
Idag finns många bra schampo till hund. Är det så noga undrar en del och jag säger JA.
Varför ett hundschampo, jo vi har PH-värde 7,5 och hunden PH-värde 5,5 på huden.
Välj ett schampo som du kan späda t.ex. 1 del schampo/4-5 delar vatten. Du blandar det i en sportflaska med ljummet vatten. Blöt först hela hunden (inte kallt vatten) sen kan du spruta ut blandningen i pälsen. Börja med benen och magen/bröstkorgen som brukar bli smutsigast, låt schampot sitta i medan du fortsätter från nacken och bakåt. Massera gärna hunden med en borste med mjuka ”gumminubbar”. Skölj väl. Torka med handduk eller plutoduk.
Om din hund kommit i fällning kan ett bad göra att du kortar fällningsperioden. Hunden kommer fälla mer efter badet men med en borstning t.ex. med en karda varje gång du varit ute för rastning så får du snabbt bort de hår du inte vill dammsuga upp. Nu tycker jag inte att Breton har en jobbig päls, de hår som fälls virvlar ihop i en tuss lätt att plocka upp. Men visst kan det fastna lite hår på möbler. Då tar jag klädborsten.

Almkullens Konjak
Foto: Johanna Olofsson

Förslag på tre svenska schampo:
PARMA djuprengörande 1 liter schampo kan delas till 10 liter som mest.
Tassarnas t.ex. Aloe Vera schampo delas 1:9.
K9 competition Aloe Vera.
Det som är bra är med dessa är att du inte köper ett färdig spätt schampo som du betalar massor för vattnet.
De finns de som använder Grön såpa. Gör inte det! Det är bra till massor, skura ugnen, trasmattor, trätrall m.m. Men att ha det på hundens hud är en chansning. Det kan säkert ha gått bra för flera som provat men vill du bli skyldig till att hunden får hudirritation?
Dags att klippa frambensfanor, byxor, hasorHasen på en hund är den bakre delen av benet, precis ovanför trampdynorna på de bakre benen, där benet böjer sig. Det motsvarar ungefär det område som vi människor skulle kalla "knävecket" på vårt bakben, men på hunden finns det ett särskilt benutskott, som är en böjning av bakbenet, som kallas hasleder. Hasen fungerar som en viktbärande led som hjälper till att ge hunden flexibilitet och rörelse i bakbenen. samt svans
Frambensfanor
På frambenens baksida växer pälsen ut som en fana, en del hundar får fina tunna och lättskötta behäng, men växer de sig långa och kanske tjocka blir de fina av att klippas.

Oklippt framben

Klippt framben
De slitna glesa topparna klipps med rak eller urtunningsax (effiléringsax). Lättast är efter att ha borstat igenom pälsen hålla upp frambenet (se bild) och klippa snett upp mot armbågen.
Byxor

Byxor före klippning

Byxor efter klippning
Byxorna klipps från hasspetsen (högst upp på hasenHasen på en hund är den bakre delen av benet, precis ovanför trampdynorna på de bakre benen, där benet böjer sig. Det motsvarar ungefär det område som vi människor skulle kalla "knävecket" på vårt bakben, men på hunden finns det ett särskilt benutskott, som är en böjning av bakbenet, som kallas hasleder. Hasen fungerar som en viktbärande led som hjälper till att ge hunden flexibilitet och rörelse i bakbenen.) och snett upp som ett upp och ner vänt V. Byxornas längd blir kortare i nederdelen. VIKTIGT är att med ena handen skydda pungen eller vulvan från att råka träffas att saxen.
Hasen

Has före klippning

Has efter klippning
HasenHasen på en hund är den bakre delen av benet, precis ovanför trampdynorna på de bakre benen, där benet böjer sig. Det motsvarar ungefär det område som vi människor skulle kalla "knävecket" på vårt bakben, men på hunden finns det ett särskilt benutskott, som är en böjning av bakbenet, som kallas hasleder. Hasen fungerar som en viktbärande led som hjälper till att ge hunden flexibilitet och rörelse i bakbenen. borstas uppåt och jämnas till. Klipp inte av allt.

Ludd före plock.

Ludd efter plock.
Den kastrerade hunden får tyvärr en annorlunda päls, en ullig underull, ofta på utsidan av ben och sidor av kroppen. Dessa hår kan man plocka bort med tumme och pekfinger, det ger ett snyggare resultat än om man klipper.
Svansarna
Svansarna kan variera i både längd och mängd päls. Tycker man att längden fungerar som den är låter man den vara.
Lång svans
Om en lång svans ska snyggas till klipps den i sabel form.

Oklippt lång svans

Första klipp
Borsta igenom pälsen, tag handen om svansen och drag den mot svanstippen, nyp ihop fingrarna så att toppen på svansen är skyddad klipp av pälsen framför fingrarna rakt av (lodrätt).


Svansen färdigklippt
Släpp taget borsta till svansen igen, nu är den redan sabel formad men blir snyggare om man klipper de slitna topparna och rundar av änden.
Stubbsvans

Oklippt stubbsvans

Färdigklippt stubbsvans
På de som har stubbsvans rundar man bara till.