Outtröttlig energi, intelligens och samarbetsvilja är nyckelorden för att beskriva rasen. En breton söker ögonkontakt med människor, har en livlig blick och ett intelligent uttryck. Rasen är lågaggressiv i förhållande till andra hundar, andra djur och människor. Den är följsam och lättdresserad om den förs med den fasta hand som hundar med stor jaktlust och energi kräver.
Jaktproven är ett avelsverktyg som används för att utvärdera hundens förmåga att utnyttja och nedärva önskvärda egenskaper. Under Jaktprovet bedöms Bretonen enligt egenskapspoängen i tabellen till höger.
På ett jaktprov testas hunden från det att den går bak i partiet, stress, gnäll, agressivitet, osv. till parsläpp (dock ej skog) där man kan se om hunden hänger på partner eller kan arbeta självständigt, om hunden arbetar i lagom kontakt med föraren osv.
Givetvis ser inte domaren vad som händer bak i partiet men du som förare/ägare ser ju, och det är ju du och inte domaren som ansvarar för att mentaliteten på din hund är tillräckligt bra för att ev. användas i aveln.
Uppfödare och avelsråd använder resultaten från jaktprov för att ta reda på vilka föräldradjur och kombinationer av föräldradjur som tillsammans bidrar till att Bretonen blir en mer komplett jakt- och familjehund.
Utan jaktprov och noggrant avelsarbete så hade inte Bretonen varit de stabila friska och mentalt starka jakthundar, som vi jagar med och gläds över idag.

Arbetsbeskrivning Breton
Användningsområde
Stående fågelhund vid jakt på tryckande fågel på fjäll, i skog och på fält. Även vid apportarbete på land och i vatten. Bretonen används i andra länder också som stötande och kortdrivande hund.
Arbetssätt
Utmärkande för Bretonens fältsök ska vara det mycket energiska och outtröttliga arbetssättet. Önskvärt är ett ganska högburet huvud i höjd med rygglinjen. I skog och mera täckt terräng så ska Bretonen även kunna arbeta med mera sänkt huvud och på löpor.
RevieringenNär en fågelhund revierar, innebär det att hunden söker systematiskt av ett område för att lokalisera fåglar, och det ska normalt ske i ett sicksack-mönster före föraren mot vinden. Reviering är alltså en viktig del av en fågelhunds arbete, och kräver både träning och ett bra samspel mellan hund och jägare för att vara effektiv. Hunden måste vara snabb, uthållig och ha ett utmärkt luktsinne för att kunna genomföra en korrekt och noggrann reviering. ska vara relativt tät och vindstyrd på fält. På fjäll och i skog önskas ett mera självständigt biotop och markanpassat sökmönster.
Viktigt på alla underlag är också att söket är stort och väl förutsägbart. Oavsett underlag ska Bretonen hålla god till mycket god förarkontakt och vara lättstyrd även på håll.
Ståndet ska vara stramt och distinkt. Efter kommando ska avancenAvance - eller Resning, är när hunden springer/går fram emot den fågel som hunden har lokaliserat och stöter upp fågeln som flyger iväg. Det är önskvärt, att hunden väntar på kommando, före den reser fågel, så att skytten hinner vara med. helst vara villig/djärv.
Det är också önskvärt att en Breton ska kunna göra ”avance för fot” det vill säga avancera villigt och automatisk strax framför och i samma takt som föraren och på så sätt leda föraren till en jaktbar situation.
ApportenHunden lokaliserar påskjuten fågel, hämtar den och levererar i förarens hand, utan att tugga sönder viltet. Apportering är en viktig uppgift för fågelhundar under jakt, och det är en färdighet som hunden tränas i för att vara effektiv i att återföra viltet efter ett skott. är ska vara glad och villig med fast grepp om viltet. Vattenapport ska självklart också fungera.
En Breton klarar av apport av såväl tjädertupp som gås. Så man ska ej luras av dess storlek.