Rasen Breton som har sitt ursprung i Frankrike har under 1900-talet spridits över världen. Den största enskilda populationen finns i USA dit rasen kom 1933. Rasen är relativt stor och växande i Italien, Grekland, Norge, Argentina, Canada och Japan.
Till Sverige kom Bretonerna via Norge i slutet av 1950-talet. 1954 hade de första norska Bretonerna importerats från USA och 1958 köpte en direktör G Carlsson i Uddevalla den breton, efter amerikanska föräldrar, som förmodligen var Sveriges första.
Rasen heter l'épagneul Breton på franska och Brittany Spaniel på engelska.
Norsk Bretonklubb
Dansk Bretonklubb
Finsk Bretonklubb
Fransk Bretonklubb
Brittisk Bretonklubb
Amerikansk Bretonklubb ”American Brittany”
Amerikansk Bretonklubb ”Epagneul Breton”
Italiensk Bretonklubb
Tysk Bretonklubb
Spansk Bretonklubb
Varianter av Breton i olika länder
Norden - Inom Norden nyttjas till stor del samma Avelsbas. Många av de större svenska uppfödarna tar hela tiden in "nytt friskt blod" från andra länder. Vilket medför att det är mycket låg inavelsgrad i de svenska Bretonerna, trots att de är en liten ras till numerären i Sverige.
I Norge är tyngdpunkten på aveln att få vidsökande Bretoner på fjället. I Sverige avlas för alla underlag, men vissa linjer är i större utsträckning framavlade för fjäll medan andra för fält eller skog.
Frankrike - Den ursprungliga Bretonen har ett något kraftigare uttryck och ett något kraftigare huvud. Kroppen har en kvadratisk proportion. De är ursprungligen framtagna för morkullejakt och jakt i Bretange.
Bretoner beskrivs enligt nedan på den franska Breton-sidan
Maximala egenskaper för en minimal volym är mottot för Franska Bretonklubben för denna kompakta hund med den kompakta silhuetten av en riktig kurvig kobbe. Dess runda, livliga ögon, färgade i harmoni med näsan (från gul till mycket mörk bärnsten), uttrycker omväxlande kärlek, bus och intelligens. Mycket tillgiven, full av aktivitet, detta är en pigg hund som vet hur man uppskattar långa dagar av jakt såväl som härliga stunder av avkoppling med familjen. Det är därför, som Bretonen alltid gläder jägaren med sitt företagande i jakten på vilt och sin "braco"-anda"Braco-anda" beskriver en jakthunds kombination av stark arbetsvilja och vänlig natur. Hundar med denna anda är både energiska och fokuserade i jakten, samtidigt som de är lojala och tillgivna. De balanserar aktivitet med avkoppling och trivs i miljöer som kräver både fokus och samarbete., Bretonen vet också hur denne ska tillfredsställa den sportiga familjen som gillar utomhusaktiviteter och söndagsvandringar. Det är naturligtvis därför som Bretonen alltid behåller sin världsomspännande popularitet. Håret är fint, silkeslent, behagligt att ta på. Fransar av lagom längd pryder de främre och bakre extremiteterna.
Italien - Bretonerna liknar i mycket det franska. Bretonerna används ofta till en bredare jakt t ex även för vildsvinsjakt.
USA - Det största antalet av Bretoner finns i USA. Den amerikanska varianten av Breton är något smäckrare och längre i kroppen. De amerikanska Bretonerna har ofta oerhört stor jaktlust och kan i bland uppfattas som något tuffare dressyrmässigt. Amerikanska Bretoner ska vara röd vita. Svart och skimmel är inte tillåtet.