Jakt på fjället är fantastiskt upplevelse. Naturen, strapatserna, vyerna över fjäll, skog och vattendrag lockar många. Jakten på fjället ställer också krav på samarbetet mellan föraren och hunden då avstånden mellan föraren och hunden kan bli stora, ett par-tre hundra meter. Hundens grundlydnad blir extra viktig på fjället, inte minst med tanke på förekomsten av ren. Fågelhundar får aldrig följa efter ren.
Jakten riktar sig främst mot:
- Fjällripa (Lagopus muta)
- Dalripa (Lagopus lagopus)
Eftersom Bretonen söker så pass stort på fjället, måste hunden kunna söka självständigt. Skillnaden gentemot jakt på fält kan vara att hunden gärna mer uttalat ägnar sig åt biotopEn biotop är ett område eller en miljö där en viss grupp av organismer (djur, växter, svampar och mikroorganismer) lever och trivs. Biotopen kännetecknas av specifika fysiska och kemiska förhållanden som gör den lämplig för dessa organismer. En biotop kan vara en del av ett större ekosystem och kan variera i storlek, från små områden som en bäck eller en glänta i en skog till stora områden som hav eller skogsområden. Exempel på bra ripbiotoper är bäckraviner, andra fuktiga områden och ripviden sök dvs letar reda på "öar" av vegetation där Bretonen av erfarenhet vet att fåglarna finns. På så vis blir jakten mer effektiv. I början av jaktsäsongen är kullarna ofta samlade. Senare under säsongen, kan ripan samlas i större eller mindre flockar. Så många gånger då hunden reserResning är när hunden springer/går fram emot den fågel som hunden har lokaliserat och stöter upp fågeln som flyger iväg. Det är önskvärt, att hunden väntar på kommando, före den reser fågel, så att skytten hinner vara med. Resning kallas också avance. en fågel, kommer ofta en chans till. Hunden söker vidare och skytten kan göra sig beredd för nästa situation.
Fjälljakten är en social jakt. Eftersom riporna normalt tryckerHunden har lokaliserat fågeln och fågelns försvarsreaktion innebär att den sitter helt stilla, man brukar säga att fågeln trycker ganska hårt, är det inget problem att gå och prata, medan hunden söker på fjället. Många går i en grupp om 2-6 jägare på fjället.
Många associerar fjälljakt med jakt i aug-sept. Men jakt under vintern på skidor är också väldigt roligt! Vårvintern är sen en säsong som är fantastisk period för att jaga in en unghund.
Det är få som har tillgång till privat jaktmark uppe i fjället. Men alla har möjlighet att boka dagskort på statens mark, via NatureIT. På populära rutor gäller det att boka i god tid, och det kan bli lottning för att komma till jakt de första veckorna efter premiären.
Fjälljakten kräver även att både jägare och hund är mycket vältränade. Ofta kan det bli långt att gå från väg till jaktbara marker. Så det kan bli väldigt långa dagar. Vandringar på 1-2 mil/dag för jägare och 4-6 mil för hundarna är normalt. En storspringande hund kan springa ännu längre. Självklart krävs också att minst en person i sällskapet har god fjällvana.
En enkel ordlista för de olika momenten som finns i Stående Fågelhundsjakt hittar du till en bit ner till höger på den överordnade Jakt-sidan.


Många fina jaktminnen för Bretonägare kommer inte sällan från fjälljakten. Att jaga på fjället innebär en fantastisk upplevelse och intresserar inte bara jägare utan ofta också turister och fjällvandrare. Foto: Patrick Trädgårdh

Dalripa
-
Hunden söker ut i slag framför föraren. D v s hunden söker systematiskt ofta i sicksack från höger till vänster framför föraren upp mot vinden. Man säger att hunden revierar. Ett slag är en vända från höger till vänster.
-
När en fågelhund revierar, innebär det att hunden söker systematiskt av ett område för att lokalisera fåglar, och det ska normalt ske i ett sicksack-mönster före föraren mot vinden. Reviering är alltså en viktig del av en fågelhunds arbete, och kräver både träning och ett bra samspel mellan hund och jägare för att vara effektiv. Hunden måste vara snabb, uthållig och ha ett utmärkt luktsinne för att kunna genomföra en korrekt och noggrann reviering.
-
När en Fågelhund känner fågelvittring visar den det på olika sätt med kroppen. Svansen kan gå på ett speciellt sätt, den kan stelna till med kroppen. Man säger att hunden markerar fågel. När hunden är nära fågeln "fryser den" och står helt still. Då säger man även att hunden har fattar stånd
-
När en Fågelhund känner fågelvittring nära så "fryser den" och står helt still. Man säger att hunden fattar stånd. Före den fattar stånd så visar hunden ofta med kroppspråket att den känner fågel, då säger man att den markerar fågel.
-
Hunden har lokaliserat fågeln och fågelns försvarsreaktion innebär att den sitter helt stilla, man brukar säga att fågeln trycker
-
Om fågeln springer på marken, så brukar det kallas en löpa. Hunden spårar ofta i löpan.
-
Resning är när hunden springer/går fram emot den fågel som hunden har lokaliserat och stöter upp fågeln som flyger iväg. Det är önskvärt, att hunden väntar på kommando, före den reser fågel, så att skytten hinner vara med. Resning kallas också avance.
-
Avance - eller Resning, är när hunden springer/går fram emot den fågel som hunden har lokaliserat och stöter upp fågeln som flyger iväg. Det är önskvärt, att hunden väntar på kommando, före den reser fågel, så att skytten hinner vara med.
-
En fågelhund ska vara lugn i flog - d v s när fågeln flyger upp, ska hunden ovillkorligen stoppa omedelbart. Dessutom ska hunden vara lugn vid skott. Ett uttryck som ofta används i Jaktprovssammanhang
-
Hunden ska ovillkorligen stanna när fågeln flyger upp, även i samband med skott. Ofta krävs ett kommando för att få stopp på hunden. En hund som stannar spontant i uppflog är mycket värdefullt. Att få en hund att ovillkorligt stanna, är det svåraste dressyrmomentet som kräver enormt mycket och konsekvent träning.
-
Hunden lokaliserar påskjuten fågel, hämtar den och levererar i förarens hand, utan att tugga sönder viltet. Apportering är en viktig uppgift för fågelhundar under jakt, och det är en färdighet som hunden tränas i för att vara effektiv i att återföra viltet efter ett skott.