Så lyckas du på jaktprov

För att lyckas på Jaktprov är A&O att du har en mycket bra kontakt med din Breton. Den kontakten grundlägger du med Valpen.

Med Unghunden fortsätter träningen. Att träna revieringNär en fågelhund revierar, innebär det att hunden söker systematiskt av ett område för att lokalisera fåglar, och det ska normalt ske i ett sicksack-mönster före föraren mot vinden. Reviering är alltså en viktig del av en fågelhunds arbete, och kräver både träning och ett bra samspel mellan hund och jägare för att vara effektiv. Hunden måste vara snabb, uthållig och ha ett utmärkt luktsinne för att kunna genomföra en korrekt och noggrann reviering., stadgaStadga är ett begrepp man ofta använder i Fågelhundssammanhang. Det innebär att en hund ska vara lugn i alla olika fågelsituationer och skott. Att träna Stadga innebär att man tränar många olika fågelsituationer där hunden inte ska gå ett steg efter fågel (lugn i flog & skottEn fågelhund ska vara lugn i flog - d v s när fågeln flyger upp, ska hunden ovillkorligen stoppa omedelbart. Dessutom ska hunden vara lugn vid skott. Ett uttryck som ofta används i Jaktprovssammanhang), avanceAvance - eller Resning, är när hunden springer/går fram emot den fågel som hunden har lokaliserat och stöter upp fågeln som flyger iväg. Det är önskvärt, att hunden väntar på kommando, före den reser fågel, så att skytten hinner vara med. och apportHunden lokaliserar påskjuten fågel, hämtar den och levererar i förarens hand, utan att tugga sönder viltet. Apportering är en viktig uppgift för fågelhundar under jakt, och det är en färdighet som hunden tränas i för att vara effektiv i att återföra viltet efter ett skott. är viktiga moment för att både Jakt och Jaktprov ska fungera.

Ovillkorlig lydnad är en förutsättning för att en hund ska kunna lyckas både på Jakt och på Jaktprov. 

Mycket tid ute i skog & mark är också en nyckel för att kunna lyckas!

För att komma igång är det alltid bra att gå kurser hos olika Fågelhundsinstruktörer. Både för hundförare som är nybörjare, men även för vana förare. På kurser tillsammans med flera hundar är det lättare att få till träningsmoment med ovillkorlig lydnad. 

Ett sätt att nå ovillkorlig lydnad är att träna vissa moment under kontrollerade förhållanden väldigt många gånger, får man en hund som lyder och gör det den ska även i en het fågelsituationEn hund har utfört Godkänt Fågelarbete om den självständigt hittat fågel och fattat stånd för fågeln, efter kommando från föraren rest fågeln och hunden därefter stannar kvar lugnt i uppflog och skott.

Svåraste momentet är att få hunden att ovillkorligen stannaHunden ska ovillkorligen stanna när fågeln flyger upp, även i samband med skott. Ofta krävs ett kommando för att få stopp på hunden. En hund som stannar spontant i uppflog är mycket värdefullt. Att få en hund att ovillkorligt stanna, är det svåraste dressyrmomentet som kräver enormt mycket och konsekvent träning. när fågeln flyger upp. 

Om man lyckas ytterligare ett steg, att en hund spontant respekterar fågel (sätter sig själv i samband med uppflog utan kommando) då har man nått riktigt långt och fått en underbar Jakthund som även fungerar perfekt på Jaktprov. 

Vi rekommenderar alla nybörjare att först vara med som Åskådare på ett Jaktprov före ni själva startar. Då får ni ser hur det fungerar, och att det inte alls är så farligt, utan tvärtom väldigt trevligt. 

Bretonklubben arrangerar ett antal "Pröva-På-Prov" per år. Det innebär att någon mer erfaren person håller i en träning under provlika förhållanden och ger alla hundförare tips om hur ett Jaktprov fungerar och hur de ska föra sin hund.

Delta gärna på ett "Pröva-På-Prov" före du startar ett riktigt Jaktprov, så kommer du känna, att det är inte mycket mer än en vanlig jakt, så det är inga konstigheter. 

Välkommen till ett Jaktprov! 

IMG 5111 (1)