Träningstips för en Fågelhundsvalp
Av Anna Norén
Det finns många skolor gällande hunduppfostran. Du får pröva dig fram, för att hitta en väg som passar dig och den hund du har i dag. Men det som fungerar med denna hund, kanske inte alls fungerar med en annan hund. Alla hundar är olika!
Det allra viktigaste tipset är: Börja att träna din valp direkt!
Att investera tid på att dressera din valp, är grunden till att få en bra Jakthund och att lyckas med bra resultat på Jaktprov. Det kan du börja med själv.
Gå sen kurser både med din valp, din unghund och din vuxna hund. Var med på Regionträningarna inom Bretonklubben!
När du börjar känna att din hund är mogen för att starta Jaktprov, börja med att gå som åskådare, så ser du att det är roligt och inte så farligt! Träna sen på Bretonklubbens Pröva-På-Prov.
Här kommer lite tips & trix om hur du tränar din valp från Ripvidets Kennel, som har fungerat bra för mig med mina hundar.
- Börja att dressera valpen, redan några dagar efter att den kommit hem!
- Investera mycket tid de första veckorna, så blir hundlivet så mycket enklare sen!
- Konsekvens är bland det viktigaste med ALL hunduppfostran!
- Fundera igenom hur ni vill att det ska fungera hemma och var konsekvent från start!
- Det är mycket höga krav på appell på en fågelhund, om fågeljakten ska bli bra & rolig. Den tid ni investerar i valpen har ni igen sen. Det blir mycket mer jobb, hårdare & tuffare tag för att lyckas, om ni väntar med dressyren tills hunden blir äldre
- Variera träning & dressyr, träna många olika miljöer och situationer!
- Efter varje dressyrpass, fundera igenom vad som gick bra & dåligt! Tänk ut hur du kan göra något annorlunda och bättre vid nästa tillfälle.
Ledarskap är A och O!
- All träning går ut på att du ska ha ledarskap över valpen. Precis som Mamma-tiken har över sina valpar.
- Visa i alla situationer att det är du som bestämmer och leder flocken. Inte valpen!
- Självklart med sund förnuft – man ska ta hänsyn till valpen – men det ska alltid vara på dina villkor!
- Har du bra ledarskap, kommer valpen och senare även den vuxna hunden ”fråga” om den får göra saker – och du säger JAAA. Det underlättar mycket! T ex när mina hundar kommer in i ett främmande hus, ”frågar” de vilka rum de får vara i, före de springer runt överallt
- Utöva dominans över valpen då & då – på tikens sätt. Börja med det direkt när valpen kommer hem.
- Mamma-Tiken är mycket hårdhänt, buffar hårt med nosen på kroppen, så valpen gör en kullerbytta. En sund valp underkastar sig direkt och lägger sig platt på rygg. Efter en stund går den upp och fjäskar jättemycket för Tiken, som då busar med valpen (=beröm).
- Vi har sett tydligt i våra valpflockar, att tikarna lät vissa valpar hållas. Medan andra valpar, var de mycket hårda med och buffade i kull ofta.
- Försök att göra likadant som Tiken, att du på något sätt utövar dominans på valpen då & då. T ex kan man hålla ihop alla fingrarna raka, så det blir som en spets. Liknar nosen på tiken. Sen duttar man till valpen ganska hårt, så den tappar balansen. Hur hårt man ska stöta till, beror helt på valpen. Man duttar till så pass hårt, att valpen ordentligt visar underkastelse. Detta är en bra metod när valpen är olydig, men man kan även göra det helt utan anledning.
- Om valpen reagerar starkt på en sådan handling, så ska man inte dutta hårt och inte göra det så ofta
- Om valpen inte reagerar, är det en tuff valp. Då har du inte duttat tillräckligt hårt för den valpen. Du bör dutta lite oftare och helt utan anledning då & då, och sluta aldrig före valpen visar underkastelse. Om du gör det nu när den är valp, behöver man inte ta i särskilt mycket, och det kommer bli mycket enklare sen. Om man inte har gjort detta på valpen, får man ta väldigt hårt, sen när hunden är vuxen, för att den ska lyda. Det kan bli jobbigt.


NEJ – är det första viktiga att lära valpen
- Med små korrigeringar (ofta räcker det med en bestämd röst), lär du snabbt valpen vad NEJ betyder
- Efter en korrigering, se till att valpen gör rätt! Beröm jättemycket!
- NEJ – om valpen biter på något som den inte ska, om valpen biter för hårt i händer, om valpen går till ett ”förbjudet” ställe i huset mm
- Provocera gärna fram ”olydnad” så att du kan under kontrollerade former säga NEJ med absolut rätt tajming = Just sekunden före valpen tänker göra något fel. Då lär sig valpen mycket snabbare
- Lär valpen sitt namn! Ropa namnet! Ge beröm och gärna lite godis när valpen lyssnar och kommer
- Ha valpen lös så mycket som möjligt!
- Då kommer du få en hund, som håller kontakt med dig och som inte springer bort
- Men självklart ska valpen inte få springa vind för våg, utan det ska vara under kontrollerade former – med hänsyn till bilar och människor
- Koppelträning är inte speciellt viktigt i början
- När valpen är lös, så kommer så mycket vardagsdressyr av sig själv
- Gå mycket i skogen (skogsdungar) och gå & spring ifrån valpen massvis – utan att påkalla valpens uppmärksamhet. Då lär sig valpen, att det är valpens uppgift att hålla koll på dig, inte tvärtom!
- Vänta inte in valpen, när den fastnar och luktar på något. Gå bara i väg – utan att ropa (men självklart smygkolla på valpen så inget händer)
- Göm dig ofta för valpen utan att ropa! Vänta ut valpen så den blir förtvivlad – men se till att det är valpen som får leta rätt på dig! OM den skulle springa åt helt fel håll – passa på att kalla in valpen, det blir en väldigt snabb & bra inkallningsträning.
- En valp som är väldigt självständig – får man gömma sig för väldigt ofta! Tänk på vinden, så att det blir svårt att hitta dig
- En valp som inte söker ut så långt, ska du i stället se till att få trygg, göm dig inte för svårt.
Jobba mycket med Inkallning med valpen! Många gånger om dagen
- Det är lätt de första veckorna!
- Men om man väntar, blir det svårare och svårare
- Spring ifrån valpen med ryggen mot den, och när den börjar springa efter dig, ropa HIT!
- När den kommer närmre dig, vänd dig om välkomnande och ge massvis med beröm och gärna en gobit
- Försök att provocera fram, att valpen är olydig före den är 10 veckor, och spring i kapp den och ge den bannor. Då kommer valpen tro, att du är snabbare än valpen. Ofta kommer de ihåg. Ni har normalt inte längre tid på er än till 10 veckors ålder
- När inkallningen funkar, gör det långsamt svårare och svårare. Inkallning ska även funka om det är en rolig boll, det kommer någon rolig människa eller hund, för att inte tala om ifall det är fågel eller annat vilt.

Lär valpen SITT och Stanna kvar
- Enklast är att börja med mat-skålen
- Håll upp matskålen framför & ovanför valpen
- Alla valpar sätter sig då – samtidigt som den slår ned rumpan säger ni SITT
- När SITT fungerar, kan ni lite försiktigt hålla en hand framför valpen på bröstet och ställa ned matskålen
- När valpen försöker kasta sig över matskålen, säger ni NEJ och håller kvar handen. Släpp handen lite långsamt, men håll kvar den framför valpen. Så fort som valpen försöker resa sig, för ni tillbaka handen. Först när valpen sitter kvar utan hand, säger ni JAAA (väldigt bra första träning för en fågelavance)
- Nästa steg är att valpen även ska titta på dig, före du säger JAAA. Mycket bra kontaktövning.
- Öka successivt svårighetsgraden, så du säger sitt i svårare och svårare situationer.
- När valpen kan SITT och Stanna Kvar – börja med att den alltid ska sitta före den går ut genom ytterdörren, hoppar ur bilen mm. Valpen får inte gå ut, förrän efter att den tittat på dig. Då säger du JAAA. Mycket bra kontaktövningar! Plus att du slipper en hund som smiter i tid & otid, eller en hund som smiter så fort som barnen öppnar ytterdörren.
Träna LOSS – genom att hålla fram en godbit, när valpen har något i munnen
Lek smart för att stimulera den spontana Apporten!
- Börja först att kasta bollar & saker så att valpen tycker det är roligt. Låt gärna barnen leka med att kasta bollar till valpen!
- Nästa steg - Sätt valpen
- Kasta en boll eller rolig leksak – valpen ska sitta kvar
- När den tittar på dig, säg JAA (säg inget Apportkommando!!)
- Valpen springer och hämtar bollen/leksaken – Beröm!
- Spring lite ifrån valpen och ropa på den
- När den kommer tillbaka till dig, säg LOSS och ta emot saken
- Beröm massvis! Kasta på nytt! Och upprepa proceduren några gånger
- Om valpen springer ifrån dig i stället, är leken genast slut
Börja träna STADGA genom att kasta flaxande saker på olika sätt
- Säg SITT när det flyger i luften
- När den tittar på dig, säg JAA, så får valpen springa och hämta
- Lite bra träningssituationer visar My Hansson i sin film Positiv hundträning, spontan stadga i fågel. - YouTube
Riktig Apport och Riktig stadga för fågel kommer mer lite senare…

Läs- och Video-tips
- För er som inte haft fågelhund tidigare, har ni några exempel på bra matnyttiga länkar nedan, om ni är lite nyfikna på hur man kan träna. Sen finns det självklart massvis på Youtube!
- Hundskola Vision har utvecklat flera egna grejor Visionsplattan, Visionsripan mm som är värt att testa. https://www.hundskolanvision.se/
- Anna Fors Ward - kör en helt egen linje och är väldigt populär. Hon kör mycket med ledarskap, men den mjuka linjen. Finns inga filmer men böcker med hennes filosofi och hon har en Pod tillsammans med Fjällveterinären
https://webbutik.forswards.se/
Hundjägarpoden - Anders Landin kör den klassiska äldre vorsteh-skolan. Jag tycker han har mycket bra att komma med. Han har härliga filmer på träning med valp och apport. De kostar några kronor, men är väl värda priset. Men man ska inte tro att det är fullt så enkelt som han visar på filmerna
http://landins-hund-katt.se/
https://vimeo.com/ondemand/satranarjagminvalp - Jeppe Strid kör också klassiska vorsteh-stuket
https://nya.jeppe.org/
