Apport, En viktig del av en Bretons fågelarbete

Nybliven Bretonägare? Har du redan erfarenhet från att utbilda fågelhund(ar) i apportmomentet, och lyckats väl med det tidigare, fortsätt på samma sätt! Det är nog större skillnad mellan enskilda hundar än mellan olika fågelhundsraser.

Nybliven bretonägare? Har du redan erfarenhet från att utbilda fågelhund(ar) i apportmomentet, och lyckats väl med det tidigare, fortsätt på samma sätt! Det är nog större skillnad mellan enskilda hundar än mellan olika fågelhundsraser.
Har du däremot ingen tidigare erfarenhet blir vår rekommendation till dig att ta hjälp. Här kommer några tips. Ta kontakt med kenneln där du köpte din valp och be om stöd. Är det lång väg dit kontakta då ditt Regionombud och fråga om/när det ordnas träningsträffar, kanske med fokus både på lydnad och apport. Du kanske också kanske kan få tips på en erfaren person i din närhet. 

Om detta inte fungerar kan du försöka få kontakt med en jaktförening i din närhet, alternativt en annan fågelhundsklubb. Det finns ju många att söka på, de andra rasklubbarna i vår specialklubb, Specialklubben för Kontinentala Fågelhundar - SKF, bl a Weimaranerklubben, men också Vorstehklubben, de engelska klubbarna, ja även Spaniel och Retrieverklubben duger givetvis! 

Det finns flera olika metoder att lära en Breton att apportera, de vanligaste är spontanapport och lydnadsapport. Gränserna dem emellan är inte skarpa. I praktiken går båda metoderna ut på att få hunden att hålla, bära, ta samt hämta ett apportobjekt.

Arbetet med att utveckla apportförmågan hos en Breton börjar redan när valpen anlänt till sitt nya hem. Så vänta inte tills hunden är närmare ett år, utan studera hur valpen agerar, om den t.ex. är intresserad av att gå omkring och bära husses eller mattes skor eller någon leksak. Ju mer intresse, desto mer fokus bör det bli på spontanapport metoden.    
Ägarna till kennel Almkullen har skrivit fyra artiklar om hur de under 2022 utbildade sin nya breton Kassie i apport.

Du hittar dem på Apportsidan - Första lektionen. Läs gärna dem, de är väldigt instruktiva.

Vår Apportkommitté
Apportkommiténs uppdrag är att verka för att våra bretoner blir ännu bättre på att apportera. Om du har några frågor eller idéer får du gärna kontakta oss via apport@breton.se.

Apport Steg1

Steg 1: "Håll fast"

Apport Water

Många bretoner har stor vattenpassion

Vår Apportkommitté

Apportkommiténs uppdrag är att verka för att våra bretoner blir ännu bättre på att apportera. Om du har några frågor eller idéer får du gärna kontakta oss via apport@breton.se.

Bretonklubbens förhoppning är att vi en dag får se dig och din hund på ett jaktprov. I unghundsklassen (från 9 månader) krävs det att hunden klarar av en s.k. kastapport för att få ett 1:a pris, men för ett 2:a eller 3:e pris behövs det inte.

 

Slutligen vill vi gärna ge dig några bra lästips om apport:

Från valp till färdig fågelhund, Anders Landin (ISBN: 9789163324864). 
Boken kan laddas ner gratis som pdf här
Hundskolan Vision, Mattias Westlund, filmer, litteratur

3Q1A0146
Hund: Tors Riva

Slutmålet – en villig och säker apportör