Apport unghund

Nya jaktprovsregler för unghundar – dags att se till att din unghund klarar av en apport/kastapport vid höstens jaktprov! 

Detta är en artikel ursprungligen skriven för BretonBladet nr 2022-1. 

Ja, för vem vill missa chansen till ett 1:a pris i UKLUnghundsklass (UKL) - Klass på Jaktprov för Unghundar - mellan 9-24 månader när sök, följsamhet och fågeltagning sitter där?  Vår klubbs styrelse tog i höstas ett beslut att inrätta en apportkommitté. Dess uppdrag är att stödja regionernas arbete med att utveckla våra bretoner. Men också att stödja enskilda medlemmar. Kommitténs arbete ska inledningsvis fokusera just unghundarnas behov. 

Jag är nämnda kommittés förste medlem. Jag hoppas att vi snart är fler. Är du intresserad? – maila apport@breton.se! Vad kan då en ny kommitté göra? Ja, i första hand blir det att jobba via andra. Med ”andra” menas då Bretonbladet, vår hemsida och inte minst våra regioner/regionombud. 

När det gäller våra regionombud, vet jag att flertalet av dem årligen anordnar träningstillfällen med fokus på dressyr inklusive apport. Årets tips blir att försöka fånga upp medlemmar, inte minst nya, med unghundar men gärna också med valpar. Och att göra en extra insats för dessa. Kanske behövs det lite fler träningstillfällen. Perioden den 16 april – 15 augusti, dvs. då kopplingstvång gäller, är ju hela fyra månader lång. 

Sedan har vi med all säkerhet också medlemmar, som bor långt ifrån de ställen där respektive region brukar ha sina sammankomster. Hur kan vi hjälpa er? 

Om du som nybliven bretonägare, redan har erfarenhet av att utbilda fågelhund(ar) i apportmomentet, och lyckats väl med det tidigare, fortsätt på samma sätt! Jag tror det är större skillnad mellan enskilda hundar än mellan olika fågelhundsraser. 

Har du däremot ingen tidigare erfarenhet blir min rekommendation till dig att ta hjälp. Ta kontakt med kenneln där du köpte din valp eller ditt regionombud och be om ett tips på en erfaren person i din närhet. Om det inte fungerar kan du försöka få kontakt med en jaktförening i din närhet, alternativt en annan fågelhundsklubb. Det finns ju många att söka på, de andra rasklubbarna i vår specialklubb SKF, Vorstehklubben, de engelska klubbarna, ja även spaniel – och retrieverklubben duger givetvis!

I texten ovan skriver jag om ”unghundar”. Men egentligen börjar ju arbetet med att utveckla apportförmågan hos en breton redan när valpen anlänt till sitt nya hem. 

Lästips om apport

Lycka till och hör gärna av er med tips, idéer, och egna erfarenheter. ”Apport” kommer att vara ett återkommande inslag i vårt medlemsblad. 

Mats Ryderheim 
apport@breton.se 

Screenshot 2023 11 11 At 17.29.29

En dummy med fjädrar eller päls är ett bra hjälpmedel för att befästa apporten

Bokomslag