Apporttest för Bretoner

Detta är en artikel ursprungligen skriven för BretonBladet nr 2023-2. 

Apporttest för bretoner, en väg framåt för våra jakthundar!

För ett år sedan fick apportkommittén i uppdrag av styrelsen att utreda om ett särskilt apporttest skulle införas för bretoner. I uppdraget ingick också att föreslå hur ett sådant skulle kunna fungera.

I januari presenterade vi vårt förslag, nämligen att införa ett krav på godkänt apporttest för bretoner innan de startar i öppen klass på jaktprov. Vad finns det då för motiv för en sådan regelförändring? Ja, vi kom fram till följande:

·      Våra bretoner blir bättre på jaktmomentet ”efter skott”, dvs. på att söka upp och hämta in skadskjutna och döda fåglar.

·      Ett krav på godkänt apporttest signalerar att Bretonklubben tar allvarligt på jakt ur ett etiskt perspektiv. Inte minst viktigt för att motverka synpunkter från de ur allmänheten som vill begränsa eller till och med förbjuda fågeljakt.

·      Färre bretoner kommer att missa att gå till pris på jaktprov, eller att få ett lägre pris på jaktprov, beroende på att hunden inte klarar av apportmomentet, alternativt sjabblar med det. 

·      Kraven på bretoner blir mer samstämmiga med övriga stående fågelhunds-raser i Sverige. 

Vår diskussion om eventuella nackdelar med ett test resulterade i följande:

·      Belastningen på domarkåren ökar.

·      Klubbens administration ökar.

·      Det finns en risk att kravet på godkänt test ”spärrar” vissa bretonägare från att delta på prov i ÖKL. 

När det gäller domarfrågan föreslog vi som åtgärd att regionerna skulle kunna föreslå erfarna medlemmar, som kunde utses till att döma apporttesterna. Bedömningen ska ju enbart resultera i godkänt eller ej. Vidare borde SKK Start minimera administrationen. Och när det gäller risken att ”utestänga” medlemmar från jaktprov, skulle vårt förslag kunna revideras så att kravet på godkänt test enbart skulle krävas för en 1:a i ÖKL

Hur kom vi då fram till att det test som idag alla pointrar och settrar i Sverige måste klara av innan de startar i öppen klass på jaktprov, vore bäst lämpat även för våra bretoner? Ja, vi sökte efter ett test, vilket är anpassat till den jakt med bretoner som bedrivs i hela vårt avlånga land. En breton, som används till fågeljakt på fält, i skog eller på fjäll, måste kunna apportera såväl fåglar som den sett fällas, men också det motsatta. Till skillnad mot det apporttest som weimaraner klubben använder sig av, testar vårt förslag hunden på båda dessa moment.

Hur skulle då Bretonklubben kunna förbereda sina medlemmar för vårt förslag? Ja, nuvarande jaktprovsregler kan tidigast ändras den 1 juli 2027. Det är alltså drygt 4 år dit. Så en regelförändring skulle i praktiken inte beröra de allra flesta bretoner som idag finns i landet, utan vårt förslag berör främst kommande generationer. En tydlig viljeinriktning från vår styrelse inom en snar framtid, skulle givetvis leda till ett ökat engagemang från klubbens regioner när det gäller att erbjuda medlemmar stöd i utbildningen av nya bretoner i apport momentet. Men också leda till att enskilda medlemmar framöver skulle skruva upp ambitionen till ”När min breton blir vuxen (> 2 år) ska den klara av ett apporttest”. Resultat? – ännu bättre jakthundar!

Visst är vår ras ur många aspekter unik. Men vi anser inte att det finns några gångbara motiv för att rasen även i framtiden ska särskilja sig från i princip alla andra stående fågelhundraser i Sverige, när det gäller krav att visa apport kvalitet före start i öppen klass på jaktprov.

Vi välkomnar synpunkter på vårt förslag. Hör av er, antingen via bretonbladet, klubbens hemsida eller FB-sida, alternativt via vår mailadress, se nedan. De som vill läsa hela vår utredning kan göra det inom kort via klubbens hemsida.

Apportkommittén/
Rickard Hubinette, Mats Ryderheim
apport(at)breton.se   

Apportträning I Dalarna

Apportträning i Dalarna 2023-05-28