skip to Main Content

Rapport från Dansk Bretonklubbs 50 års- jubileum hösten 2013

Vi var en liten delegation från Sverige på Dansk Bretonklubbs femtioårsjubileum. Förutom undertecknad bestod den av Eva Olausson, Brita-Lena Hansdotter,  Agneta Berglund samt vår ordförande Lennart Berglund.

Huvudort för jubileet var Köge några mil söder om Köpenhamn.  På fredagen började det hela med ett litet tal av klubbens ordförande Søren Stenhøj Jørgensen samt traditionsenligt blåsande i horn.

Hornblåsaren invigde
Hornblåsaren invigde

Därefter vidtog aktiviteter i form av apporteringsprov bestående bla av att inhämta två apportobjekt samt vattenapport på trettio meter. Det var också lerduveskytte.  Allt detta räknades ihop för att kora en vinnare.

Lennart på lerduvebanan
Lennart på lerduvebanan

 

Lyckad vattenapport dock inte en svenskhund..
Lyckad vattenapport dock inte en svenskhund..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På eftermiddagen och kvällen var det efter en mer officiell invigning med mer blåsande i horn samt utställning. Domare som var fransman och hette Michel Corre avgav sin kritik på franska och denna översattes sedan till danska.

Lennart får Mac-Nevis bedömd av den franske domaren
Lennart får Mac-Nevis bedömd av den franske domaren

 

 

 

 

 

 

 

 

På lördagen så var det jaktprov i öppen klass, där det även förekom en och annan ickeBreton. Sju partier gick ut på fält.  Ingen av de svenska hundarna lyckades dock placera sig, men gjorde i alla fall ett gott försök tycker i alla fall vi. I något sammanhang sa en domare att det var roligt att se en Breton med hög svansföring. Det är ju rätt sällsynt med Bretoner med svans på dessa breddgrader…

Lördagens pristagare på fältprovet
Lördagens pristagare på fältprovet

På kvällen så var det festmiddag med mycket och god mat samt ett antal festtal och diverse utdelningar av utmärkelser, Bland annat höll vår ordförande Lennart Berglund ett litet tal till våra danska vänner. Han utlovade också ett pris på 3000 danska kronor till den yngste medlemmen av Dansk Bretonklubb som kammade hem ett första pris på jaktprov under 2014. När detta sades utbröt applåder och skratt. Senare fick vi reda på att man uppfattade det som att priset gällde endast prov på fjäll vilket ju inte var helt med sanningen överensstämmande. Missförståndet uppklarades under söndagen.

På söndagen så var det fältprov i segrarklass.  Fyra partier i en första omgång och i ett andra heat rangerades hundarna. Mac-Nevis deltog från oss och gjorde en strong insats med ett vackert sök men lyckades tyvärr inte hela vägen.

 Som helhet mycket trevliga dagar med fantastisk gästfrihet och trevliga arrangemang. Vill du läsa mer om detta så följ denna länk

Vid tangentbordet

Kjell Lundberg

 

 

 

 

 

Back To Top