skip to Main Content

Rapport från Fjällprovet på Dundret/Gällivare

Så hade det äntligen blivit dags för det årliga Dundret-provet i Gällivare igen. Ett prov som går på Hundklubben Dundrets utmärkta marker som egentligen är naturreservat men också är avsatt för träning och jaktprov med Hundklubben Dundret som arrendator.

Under fredagen och natten mot lördagen öste regnet ner och Dundret låg osynligt från centrumkärnan inbäddat i tät dimma. Mina egna förhoppningar om att kunna genomföra ett prov under lördagen var lågt ställda eftersom jag känner förutsättningarna på Dundret väl efter mina år på Skidgymnasiet i Gällivare. Men döm om min förvåning när jag klev upp på lördagsmorgonenoch såg hela Dundret igen. Provet startade i uppehållsväder innan dimman och regnet åter drog in över Gällivares stolta fjäll. Det var dock inte sämre väder än att provet kunde genomföras på ett bra och säkert sätt. Rejält blöta och kalla blev vi, men ingen var gjord av socker denna dag.

Provet började på bästa sätt med unghundarna i första släpp. Åsa Mäkitalos danska bretonimport, ”Scott” klarade de svåra förhållandena och slog till direkt med ett fantastiskt fint fågelarbete med resning på en stor kull ripor och var komplett lugn i uppflog och skott efter en kort villig resning. Ett fantastiskt fint fågelarbete. Efter detta så gick vi igenom hela partiet släpp för släpp, medan regnet tilltog och dimman rullade in. Ytterligare ripor hittades i tredje släpp men chansen missbrukades, men sedan blev det glesare med fågel igen. Inte förrän Patrich Orresols elithund ISA slog till med ett fint fågelarbete i sitt tredje släpp. Patrich och Åsa sken i kapp på det regniga fjället och det är inte att undra på eftersom detta var Åsa:s andra provstart någonsin med en breton i kopplet och redan nu lyckats fixa till ett 1:a pris UKL på sin ”Scott” och som därigenom redan nu är kvalificerad att starta på Arctic Cup i Alta till våren. ISA fick ett fint 3:e pris Elitklass och visade trots mycket begränsat med jakt på fjället, om än mycket jakt i skogen, i år räckte till en hög premiering i hundarnas elitserie.

Söndagens prov blev avlyst på grund av tät dimma som låg fast över Dundret ända fram till 12.30 då provets fantastiskt duktige domare Erling Vikman på mycket goda grunder förklarade att han inte kunde svara för hundarnas och förarnas säkerhet och dessutom inte skulle kunna se och bedöma hundarna under rådande förhållanden. Ett beslut som alltid är svårt att ta, men eftersom vi skjuter med skarpladdade vapen i ett allmänt friluftsområde och dessutom är uppe på ett kalfjäll där det är lätt att gå bort sig så var beslutet klokt och det enda rätta i detta läge.

Vi vill tacka domaren Erling Vikman och provledaren Anna-Carin för en mycket trevlig helg i Gällivare trots att vädrets makter inte var med oss helt. Bretonklubben ber även att få tacka våra sponsorer Appetitt och Pet-food AB för ett fint prisbord som vanligt.

Resultat Dundret/ Gällivare:

Lördag 2015-09-19

1:a pris UKL, Gribskoven’s Sleipner ”Scott”, Ägare/Förare: Åsa Mäkitalo

3:e pris EKL,   ISA, Ägare Maria Orresol, förare: Patrich Orresol

Stort grattis till fina framgångar önskar Svensk Bretonklubb

Text och foto: Joachim Almgren

asa-makitalo-dundret-2015
Åsa Mäkitalo
nils-och-alice-dundret-2015
Nisse och Alice
var-utmarkte-domare-erling-vikman-myser-i-sporegnet-dundret-2015
Eminente domaren Erling Vikman myser i spöregnet
Back To Top