skip to Main Content

Rapport från SBnK:s jaktprov på Tossåsen och Mittådalen samebyars marker 7-8 mars 2015

Vinterripa 22.03.00
Vinterripor

Provet startade med en halv timmes bilresa från Storsjö Fiskecamp. Över fjällmassivet ”Flatruet” vidare in i Mittådalen. Där bjöd lördagens jaktprov deltagarna på hård vind, solsken blandat med lite molnighet. En tempratur på några minusgrader som kändes betydligt mera, lite grinigt väder med andra ord. Efter en kort skidtur på några hundra meter från bilarna, så startade provet. En bekväm start på några hundra meter för en Västerbottning, som är van att få byta till torra kläder vid ankomst upp på ”fjälllisten”.

Hård vind på Flatruet
Skarp före

Föret var skarp skare i de övre partierna, i trädgränsen och längre ned låg lös snö kvar i svackorna. Fågeltillgången var god och huvudparten av provets deltagare hade fågelkontakt med sina hundar. Fågeln var hyffsat samarbetsvillig och två unghundar lyckades att gå till ett första pris. De som lyckades var Christina med Raja och Anders Burwall med Sally. Lördagen avslutades på Storsjö Fiskecamp med en utsökt middag på lokal röding, med sedvanlig summering av dagens prestationer samt prisutdelning av domare Lennart Berglund.

Lunch-paus

Till söndagens ”provdag” var det en halvtimmas bilresa åt andra hållet, i riktning mot Jämtland. Vädret hade slagit om till plusgrader och föret var tungt, det låg snö i luften. Antalet deltagare hade halverats från lördagen, många skulle resa hem och andra hade skavanker från veckans tidigare strapatser och behövde vila. Efter en halvtimmes skidåkning kom partiet upp till trädgränsen, där själva provet startade upp.

Tossåsen

Fågeltillgången var något sämre än under lördagen och hundarna hade det tungt i den blöta tunga snön. Högre upp blev föret skarpare där hundarna kunde sträcka ut i fina slag över fjället. Fåglarna var mindre samarbetsvilliga än under lördagen och ingen hund lyckades gå till pris, trotts fina insattser överlag. Ett nytt uttryck myntades en s.k. ”knuff” av fågel av Lennart, d.v.s. fågel som inte hunden fått vittring på trycks upp men respekteras av hunden. Provdagen som hade halverats avslutades relativt tidigt och hemfärden fick påbörjas i rimlig tid för alla.

Markerna på Tossåsen och i Mittådalen är mycket lämpliga provmarker, med god till mycket god tillgång till fågel. För er som inte varit här tidigare, kan man varmt rekommendera ett deltagande till kommande års träningsdagar med avslutande jaktprov.

Avslutningsvis får vi tacka Lennart för sin vilja att dela med sig av sina gedigna kunskaper om fågelhundar. Samt Storsjö Fiskecamp för god mat och trevligt boende under helgen.

Vänliga hälsningar
Anders

Text och foto Anders Burwall

Uppe på Tossåsen var föret tyngre och fåglarna mindre samarbetsvilliga

 

Back To Top