skip to Main Content

Rapport från skogsprovet i Åsele 2013-08-31 och 2013-09-01

Den 31/8 och 1/9 2013 genomfördes det traditionsenliga skogsprovet i Åsele i regi av Bretonklubben.

 Vi samlades  lördag morgon på gården till hemmanet Hemsta numera Sven och Birgitta Davidssons sommarställe. Vilken skillnad i atmosfären. Sven och Brgitta fanns på plats i motsats till föregående år. En välkomnande värme mötte oss sju provdeltagare redan vid ankomsten. 

Provansvarige Tommy Markström hälsade oss välkomna och presenterade en för många av oss välkänd och skicklig domare Ulf Rickardsson. Till vår stora glädje fanns också en domarelev i form av Peter Nilsson med vid årets prov. Fantastiskt att åka ända från Vänersborg till Åsele för att gå elev vid ett skogsprov för Bretonklubben. 

Första Dagen bjöd på i det närmaste ideala förhållande för jakt. Olyckligtvis var inte fågeltillgången någonting man jublar över. Endast sju fåglar visade intresse av att ställa upp för att hjälpa provtagarna. Några hundar hade genom sitt arbete förtjänat att gå till pris men olyckliga omständigheter grinade några av deltagarna i ansiktet. Ett ekipage skötte sig dock på ett mycket bra sätt nämligen Aska med föraren Johanna Olofsson. Bra sök och i stort sett exemplariska fågelarbeten på två olika orrar gav i slutändan ett andrapris till Dagens enda pristagare. 

Andra dagen bjöd inledningsvis på riktigt skapligt väder. Men det skulle komma att förändra sig till eftermiddagen. Ösregn i täta skurar är väl den kortaste sammanfattningen av väderläget. Trots det så hittade hundarna en del fågel. Eirams Otrolige Origo visade vägen från första släpp. Ett gediget och mycket bra skogssök slutade med stånd för några järpar. Origos husse höll honom i stånd så länge att han inte fick visa hur man reser fågel, lite för försiktigt Pigge. Fågelarbetet i övrigt sköttes helt ok och Origo kvitterade stolt ut ett andrapris dag två. Avslutningsdagens höjdare blev Akira med Stefan Hörnlund. Ett mycket imponerande sök med ett perfekt fågelarbete på en ripkull satte punkt för skogsprovet i Åsele med det enda förstapris som delades ut. 

En mycket gemytlig och trevlig stämning rådde under hela provet. Jag som prövad upplevde ett utmärkt domararbete där Ulf genom sin kunskap och erfarenhet skapade ett lugn hos oss deltagare som kändes väldigt tryggt. 

Den mycket goda maten och den lättsamma och fina stämningen vid den gemensamma middagen på lördag kväll förtjänar också att nämnas. 

Ett stort tack till Sven och Karin för den fantastiska gästfriheten. 

Ulf Rickardsson Du både stöttar och dömer samtidigt, en helt motsägelsefull uppgift som Du löser på ett utmärkt sätt.

Tack alla prövade som kom till Åseleprovet från så skilda håll som Mo i Rana i Norge, Vänersborg i Västergötland och Boden i Norrbotten för en mycket trevlig samvaro. 

Ett särskilt tack också till Peter Nilsson och Johanna Olofsson som rest ända från Vänersborg för att tillsammans med oss Norrlänningar genomföra ett skogsprov. Respekt. Mycket trevligt att få träffa Er.

 

Skitjakt på Er go vänner. / Bretonhälsningar Stig-Åke “Pigge” Göransson

 

Premieringar:

31 augusti 2013

 Ökl

2 pris             Almkullens Aska, Ä/F Johanna Olofsson, Vänersborg

1 september 2013

 Ökl

1 pris             Almkullens Akira, Ä/F Stefan Hörnlund, Vilhelmina

2 pris             Eirams Otrolige Origo, Ä/F Stig-Åke Göransson, Boden

 

Aska och Johanna tog 2a pris första dagen

 

Tre riktigt blöta pristagare. 1:a pris för Akira, flankerad av Origo och Aska båda 2:a pris

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilder: Stig-Åke (Pigge) Göransson

Back To Top