Moussaka á la Sals

Receptet insänt av: Catherine Vikman
Ursprungligen presenterat i BretonBladet nr 2009-1

Till slut blir man ju less all denna skogsfågel. .. *host-host*. Då smakar det bra med lite hederligt älgkött!

Skala och skiva potatisen, skala och gör tunna stavar av morötterna .

Låt koka ganska mjuka i vatten så det knappt täcker tillsaminans med en buljongtärning. Stek köttfärsen med lök och vitlök, salta och peppra.

Smörj en ugnsform, häll bort vattnet från potatisen/morötterna .

Häll i formen, fördela den stekta köttfärsen ovanpå.

Vispa grädden, inte för fast, blanda i osten (spara lite) och kalvfond, salt och peppar om så önskas. Bred ostsmeten över köttfarsen, klyfta tomaterna och strimla purjolöken överst,  strö resten  av osten ovanpå .

Gratinera ca 20 min (fin färg) i 225° C.

 

Vintips: Douglas Green

Vinet är riktigt gott ... Cabernet Sauvignon och Shiraz. Art. Nr: 2090

Ingredienser

  • 500 gr älgköttfars (men det funkar med annan köttfars också ...)
  • Ett par vitlöksklyftor
  • En halv lök, klyftad
  • 6 - 7 Potatisar, stora, skivade i ganska tjocka skivor
  • l - 2 Morötter, i stavar
  • 2- 3 dl Vispgrädde (el. mellangrädde)
  • 2 - 3 dl Riven god ost
  • 2 Tomater
  • Någon centimeter Purjolök, strimlad
  • Köttbuljong, salt, peppar och kalvfond (funkar med vilt, kantarellfond osv).