Moussaka á la Sals
Receptet insänt av: Catherine Vikman
Ursprungligen presenterat i BretonBladet nr 2009-1
Till slut blir man ju less all denna skogsfågel. .. *host-host*. Då smakar det bra med lite hederligt älgkött!
Skala och skiva potatisen, skala och gör tunna stavar av morötterna .
Låt koka ganska mjuka i vatten så det knappt täcker tillsaminans med en buljongtärning. Stek köttfärsen med lök och vitlök, salta och peppra.
Smörj en ugnsform, häll bort vattnet från potatisen/morötterna .
Häll i formen, fördela den stekta köttfärsen ovanpå.
Vispa grädden, inte för fast, blanda i osten (spara lite) och kalvfond, salt och peppar om så önskas. Bred ostsmeten över köttfarsen, klyfta tomaterna och strimla purjolöken överst, strö resten av osten ovanpå .
Gratinera ca 20 min (fin färg) i 225° C.
Vintips: Douglas Green
Vinet är riktigt gott ... Cabernet Sauvignon och Shiraz. Art. Nr: 2090
Ingredienser
- 500 gr älgköttfars (men det funkar med annan köttfars också ...)
- Ett par vitlöksklyftor
- En halv lök, klyftad
- 6 - 7 Potatisar, stora, skivade i ganska tjocka skivor
- l - 2 Morötter, i stavar
- 2- 3 dl Vispgrädde (el. mellangrädde)
- 2 - 3 dl Riven god ost
- 2 Tomater
- Någon centimeter Purjolök, strimlad
- Köttbuljong, salt, peppar och kalvfond (funkar med vilt, kantarellfond osv).