skip to Main Content

Per-Ivar Norell.  Styrelseledamot, bitr Jaktprovsansvarig, Kontaktperson Värdegrund, Regionombud Mälardalen/Värmland/Västmanland/Närke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per-Ivar Norell
Lista Nya Kyrkby 11
635 14 Eskilstuna
Tel: 0702-24 94 17
Mail: smainto@gmail.com
Mail: medlemsansvarig@breton.se

Jag har alltid tyckt om djur oavsett typ och ras; ormar, får, kor, hästar, hundar, katter ja listan kan göras lång, men bortsett från nån sköldpadda i ungdomen så har vi inte haft några djur i familjen under min uppväxt. Mitt vägval i arbetslivet utgjorde inte heller en grund för djurägande, men till slut så händer det.

Min jaktliga karriär är ganska enkel. Det hela började med att jag följde med på älgjakt i tidig ålder samt nån enstaka gång tillsammans med nån kusin för att jaga småvilt. Jag var mest intresserad av fiske och tillbringade ganska mycket tid på och vid olika sjöar. Mina kusiner tjatade om att jag måste börja jaga med dem och då framförallt älgjakt. Efter Efter några år som älgjägare tyckte jag att det var ju ”sådär roligt”. Eftersom jag i mitt arbete som militär har tillbringat många timmar i skog och mark så blir själva upplevelsen att sitta still i skogen och vänta på en älg ingen speciell upplevelse.Eftersom jag köpte en hagelbössa så upptäckte jag snart att det var mycket roligare att röra sig i skogen och jaga småvilt.

2010 såg jag dock ett program på tv från USA där man visade Breton. Liten hund som var enkel att uppfostra med låg aggressivitet och stort ”please to will”. Perfekt kandidat! Eftersom det redan fanns hundgård på mitt dåvarande jobb. Som låg i träda men var lätt att rusta upp, så började jakten på en valp. Bretoner fanns ju i Sverige, så hur svårt skulle det vara?! Det tog tre år tills jag hittade en valp, innan tid och allt annat stämde. Jameson, 17 veckor, hämtades hem och jag fick ångra mina tankar om en ”lättuppfostrad valp”…

Jameson hade behövt en mer van ägare än mig, vilket dock har gett mig förmånen att träna på att vara hundägare. Alla fel man gör får man igen flera gånger om och de timmar jag har lagt ner på dressyr är oräkneliga!

Efter ytterligare några år blev det en Bretonhund till; Smirnoff. Det låg en del research bakom det valpköpet och han stämmer lite bättre med tv-programmets bretoner.

Jag har genom jobbet fått utbildning inom gender, jämställdhet, jämlikhet och värdegrund. Samt att jag som tidigare fackligt aktiv( som ordförande för den lokal klubben i Umeå) samt chef fått jobba med dessa frågor. Jag har därför även tagit på mig att vara kontaktperson för värdegrundsfrågor inom klubben tillsammans med ordföranden.

 

Back To Top