skip to Main Content
René

Bretonframgångar i Alta- Nordnorge

Det blev ett mycket bra resultat i Alta för Vakkuniva-Tarzan:s Kennel.  Såväl fredagen som lördagen blev lyckosamma för Vakkuniva-Tarzan:s Kennel. Själv hade jag lovat Gunnar att föra Litjåsens de René i den stjärnspäckade Vinnarklassen med nästan 80 hundar till start i kvalet, samtidigt som jag förde min egen Vakkuniva-Tarzan:s T/R Tindra. Merparten av årets NM-finalister kom till start och vi hade ett flertal i vårt kvalparti. Jag förde alltså både far och dotter i samma VK, vilket var första gången jag förde René på jaktprov. 

Gunnar skulle själv föra sin egen Vakkuniva-Tarzan:s T/R Tiff i AK, för att göra säsongens sista satsning på att få honom till VK-hund. Under denna  VK-start i Alta sökte Tindra mycket bra, till skillnad mot förra helgens prov på Altevatn, där hon var hormonell pga skendräktighet. Efter första rundan så låg hon tillsammans med Idar Helmer Pedersens ES Fröya som bästa sökare i partiet direkt efter de fyra hundarna med fågelarbeten i toppen. René var en av de hundar som i första rundan lyckades få till ett fågelarbete. Efter start lade sig René på vinden och surfade rakt ut i terrängen över en höjd direkt efter släpp. Det var inte mycket annat att göra än att skida efter och försöka få kontroll på honom. Jag kom längre och längre från domare och partnerns förare. En bra bit bort i ett skogsparti bakom en höjd hittade jag René i stånd, då ca 200 meter ytterligare från mig. Efter anmält stånd kom domaren efter ett bra tag skidande och vi åkte fram till René. Han hade då säkerligen hållit ståndet i drygt 12-13 minuter, för han hade satt sig i stånd. René reste singelripa kontrollerat och var komplett lugn i uppflog och skott, samt apporterade korrekt. René lade sig på 3:e plats efter första rundan.

I andra släpp blev Tindra lite oturligt slagen på fågel i slutet av släppet trots bra sök och hamnade därmed precis utanför listan på hundar som gick till semifinal, vilket var mycket synd. Renés andra släpp var betydligt bättre än det första  rent sökmässigt och han avancerade snabbt upp till 2:a plats på listan i det tunga föret. Det blev ett 2 VK-Kval på honom denna dag :-)

Väl hemma i Kviby igen fick jag den glada nyheten att Tindras kullbror: Tiff erhållit 1 AK och nu blivit VK-hund även han. Både far och son premierades alltså högt denna dag. Under lördagens semifinal lyckades undertecknad att föra René till final på sök. Endast fyra hundar av 20 startande i vårt semifinalparti gick vidare till final. Många hundar rampade ut sig. Gunnar lyckades även knipa ytterligare en premie och fick 2 AK på Tiff under lördagen. Hela 3 premieringar på två dagar och en finalplats på Altapröven blev ett mycket bra facit för Vakkuniva-Tarzans Kennel där Tiff blev VK hund och pappa Rene´fixade en VK-premie och finalplats i detta getingbo. Under finalen förde Gunnar sin Litjåsens de René själv. Ingen fågel  i släppen tyvärr samt lite otur med tät, oöverskådlig terräng på en hund med ett stort format, förpassade tyvärr René ur finalen under söndagen. För egen del var jag nöjd med min insats trots att Tindra inte gick vidare från kvalet.

 I Arctic Cup, som är Norges näst största högstatuslöp för unghundar med 1:a UKL, lyckades Tor-Eivind Båtnes, med sin breton Zenta B Sam slå sig in till final och där avsluta starkt och placera sig på en 3:e plats totalt på detta tvådagars prov. En mycket stark insats av en mycket duktig hund.

Stort grattis till Tor-Eivind och Zenta B Sam som vi garanterat kommer att få höra mycket om i framtiden.. 

Tack för en fin helg i Alta till Gunnar, Solbjörg och provledningen för Altaprovet med Kristoffer Brobak i spetsen! 

Vid pennan/ Joachim Almgren

 

Joachim Almgren med Rene’ och Tindra efter avslutat VK-kval där René fick 2 VK-kval.
Joachim Almgren med Rene’ och Tindra efter avslutat VK-kval där René fick 2 VK-kval.

 

Litjåsens-de-René-och-Vakkuniva-Tarzans-TR-Tindra-under-VK-kvalet
Litjåsens de René och Vakkuniva Tarzans TR Tindra under VK-kvalet
Back To Top