skip to Main Content

Forum

Välkommen till Bretonklubbens forum!

Här kan du läsa alla inlägg som gjorts. Skriv gärna själv ett inlägg!

För att kunna skriva ett inlägg eller kommentera måste du vara registrerad, vilket är enkelt. Skriv bara ett mail till endera anna@ripvidet.se eller kjell.e.lundberg@hudiksvall.st . Där anger du namn och eventuellt alias. Klart!  Du behöver inte vara medlem i klubben för att vara registrerad och din mailadress lämnas inte ut.

Vanliga regler för diskussionsforum av detta slag gäller: Personangrepp är inte tillåtna ej heller annonsering av kommersiell verksamhet.

Bretonklubben har även en Facebook-sida som du också kan besöka.

Välkommen med ditt debattinlägg!

 

Välkommen Gäst 

Visa/Göm Menyn

Välkommen Gäst. För att skriva i forumet krävs registrering.

Sidor: [1]
Författare Ämne:Rasbeskrivning
Oyvind
Mini
Inlägg: 11
Permalink
avatar
Inlägg Rasbeskrivning
på January 29, 2013, 23:14
Citat

Ja det är inte första gången man läser det, och inte sista heller. Alltid samma visa - antigen det är på svenska, norska, danska, tyska, franska eller engelska. Övriga språk kan jag knappt nog erinnra mig att jag kan förstå ( inte ens med bästa viljan) - men trots dessa mina brister - jag misstänker att man jorden rundt på kors och tvärs upprepar "frasen"! Observera att det ligger ingen kritik i denna insändare! Jag har bara en förundrad, något förvirrad och aningen rotlös känsla. Som om man drömmer en sak samtidig som man faktiskt upplever den - och i det ögonblick det händer - så kan man inte fatta att det var sant! - för man drömde ju! Eller - det borde faktiskt bara ha varit en dröm?!
Hur som helst. En dålig sak blir ju inte bättre av att den upprepas. ( olika språk är i den här karusellen ingen förmildrande omständighet!!) I detta fall blir jag bara mer och mer övertygat om att det faktiskt fanns en slags dimma i den "övre våningen" då begreppet lanserades. Sannolikt skedde detta ( alltså lanseringen av begreppet) en sen nattetimme - när alla glas var tomma och vare sig människor eller övrigt möblemang stod på rätt köl. Och det måste definitivt fortfarande varit rätt mörkt, för inte såg man klart - på den punkten är jag omutlig - man såg inte vare sig beteshage eller hundgård. Men att man kände ett behov av att förtydliga nånting ( som i klart dagsljus verkligen ÄR klart - och inte behöver beskrivas på detta sätt) - det var och är oomtvistligt! Säkert hade man haft en upprivande diskussion i ämnet timmarna innan.
Det handlar om en beskrivning av vår kära breton! (kärt barn har många namn - och än fler bilder,som ni ska få se) Meningen - eller metaforen ( vilken är den minst precisa av alla officiella metaforer som nånsin producerats - den blev snarare till en metamorfos) lyder så här:

"I helhet liknar breton en liten kort och satt ponny, full av energi!!"

Förlåt, men utropstecknen satte jag dit (innanför "markeringarna") för att hedra upphovsmannen, för någon kvinna var det definitivt inte. Och jag är säker på att han inte fått någon applåd tidigare, - så därför - NU!!
Om vi nu ska särskåda begreppen lite här, vilket ju vore högst naturligt efter alla dessa sarkasmer, så tror jag att vi börjar med hästen. Jag tror förresten att det räcker med att vi även avslutar hela denna jobbiga tesen när vi har beskrivit hästen, för hunden känner vi ju alla ( hoppas jag). Eller om det inte då redan är tillräckligt klart - så kan de av oss som svävar i oklarhet försöka hitta ersättning till just hästen som en spännande fortsättning? En metaforjakt?!! (Rekommenderar då att vi kollar in groddjuren, tillhör amfibier - om någon undrar - en ganska oensartad grupp - med massor av olika färger och egenskaper. Passar både till pynt i akvarier och till nytta ute i naturen, (precis som vissa hundar, men denna parentes är ju för de flesta helt överflödig) man kan tävla med dom också, och säkert kan man bli rejält upphetsad om någon fäller olämpliga kommentarer om olika (känsliga) kategorier av grodor - till exempel "cuisses de grenouilles"....
Om vi nu tar små ponnies, - vilka egenskaper finner vi då "under luppen?" Jo, oftast är de trill runda, korta i kroppen men med tunna raka ben ( inte helt olik får på senhösten - just dagen innan klippningen). Visst kan de vara energiska, men de som är energiska är oftast ohyfsade och sparkar av alla barnen som längtat hela vintern på å få nypa manen med sina små nävar. (Inget attraktivt i den energin,inte!) Så gör iallafall inte fåren, för de dårar bland våra barn som försöker sig på sådana tilltag blir oftast sittande kvar, av någon anledning.
"Hysteriska" är därför ett begrepp som de flesta skulle enas runt som en beskrivande term för dessa varelser ( alltså hästarna - inte fåren)
Finns det någon som har hört talas om shetlandsponys i distanstävlingar?
Det tillhör ovanligheterna, vågar jag påstå. Nej, energin går ut på å springa en kort spurt just för att kunna fria sig från bördan och därigenom få återfalla till den gröna världen "där nere".
Om vi då går upp till lite större hästar av ponytyp ( kallblodstyp) då blir det svårare med logiken eftersom hunden vi försöker beskriva blir så ofantligt liten i jämförelse. Dessutom är dessa hästar oftast inte speciellt roliga, de har ofta diarreer på grund av att de stoppar i sig allt som är ätbart, får lätt kolik, är ibland otroligt envisa. De orkar inte ens springa såsom sina små kusiner för att skaka av sig motståndet. Nej, de biter bara i det sura äpplet och uthärdar. Ibland kan man få för sig att hästarna är mer envisa än den mest envisa person i det land som hästen kom ifrån! Den energin man jämför med (i beskrivningen) går enbart åt till födosök, och fortplantar sig inte ut i muskulaturen i form av någon aktivitet som kan kan förknippas med förfining eller effektivitet.
Tyvärr så blev det så mycket fel som det kunde bli - då den enda lilla häst som har en fri ande och en sådan aura och energi som upphovsmannen åsyftar hos våra bretoner - var 1800talets indianhästar! Alltså en AMERIKANSK pony!! Ve och fasa!!
Min bön blir alltså denna: Försök att beskriva en breton som en hund i fortsättningen, även i våra interna skrifter -TILL TROTS för att hela världen står och skakar på hela huvudet. På så vis undanröjer man en massa pinsamheter och oklarhheter, och ingen behöver göra sig eller andra till åtlöje - på någons bekostnad!

Sidor: [1]
Mingel Forum by cartpauj
Version: 1.0.34 ; Sidan laddades på: 0.053 sekunder.
Back To Top