skip to Main Content

Från hav till fjäll!

Tänkte skriva lite om mitt första(hela) jaktår med min Breton = Bijou 

 

Bijou

 

Ni som känner mig vet att jag har hållit på med jaktspaniels under många år och även varit aktiv med jaktprov samt verksam som tränare i Jaktspanielklubben (JSK), det som har gjort att jag skaffade en Breton är att fjälljakten drar mer och mer för varje år!

Nog om detta…

2014 började som alla år att fasaner och rapphöns kom till jaktmarkerna i Juli/ en massa jobb med foder, vatten och förberedelser för hösten träningar.

Träningen började så fort det var möjligt enligt vår lagbok och det var lite varierat resultat då både värmen och fåglarna inte ville samarbetsvilliga, torkan gjorde att den bästa träningstiden var runt halv sex på morgonen och efter åtta tiden på kvällen.

Rapphönsmarker i Bohuslän
Rapphönsmarker i Bohuslän

 

Förra året blev jag inbjuden att jaga med Christer och Louise Sandström runt om i Arjeplogfjällen, hade inte varit i de trakterna tidigare så den inbjudan var välkommen!

Nu trivdes jag/vi (hundarna) så bra att årets fjälljakt återigen bar av till Arjeplog, nu var det som det var i fjällen i år och mycket promenerande blev det, till slut hittade vi fågel i de raviner och blötmarker som vi annars letar gråfågel på och Jim som var med på ripjakt för första gången fick fälla en ripa over Bijou

Jim Bijou Bijou 2

 

 

Ripjakten kan vara mycket uttröttande för en ung Breton och då gäller det att vakta de få fåglar som vi lyckade skjuta!
Ripjakten kan vara mycket uttröttande för en ung Breton och då gäller det att vakta de få fåglar som vi lyckade skjuta!

 

När väl veckan i Arjeplog var över gällde det att få tillbaka den lydnad och lusten att jaga rapphöns igen, alltså ut på fälten med stubb!

Nu var det allvar!  prov i Falköping och en husse som var van med jaktspanielprov = träna, träna, träna.

Bijou på stubb

 

När det väl var provdagen så fick vi verkligen kämpa (både jag och Bijou) det satt långt inne med att hitta fågel, men när vi hittade fågel gick det så bra som det kunde !!

Vi/ Bijou fick en 2:a pris i Ökl och jag tror att hund/jag var lika nöjda över det resultatet ..

Jaktprov i Falköping
Undertecknad trea från vänster tillsammans med markägare, skytt, domare,
föreningens ordförande samt jaktprovsansvarig

 Efter Jaktprovet har vi bara jagat och haft skoj (+lite träning) nu har det varit fasaner, fasaner, fasaner, rapphöns och rapphöns + några morkullor som vi har haft i markerna som har fått ramla för bössan (när vi har gjort som vi ska) ibland har jag inte gjort vad jag ska och ibland har inte Bijou gjort vad hon ska = lite mer träning.

Nu så här på slutet av säsongen börjar det bli en katt/råtta lek mellan fasaner och hund!

För att inte förstöra för mycket nu på slutet av säsongen (av årets erfarenheter) låter jag henne bara gå efter vild fågel = morkulla och rapphöns.

Nu när det har blivit Januari så har vi här på västkusten bara tupp lovlig av orre/tjäder och eftersom vi har provat i fint väder, regnväder, blåsigt väder utan att fåglarna vill trycka något nämnvärt så bestämde jag att idag som det blåser (19 s/m/sek) snöblandat regn måste vara perfekt för skogsjakt!

Och så blev det!

Vi /Bijou fann först en, sedan två, och den tredje tuppen som hon stog för!!!

På den fjärde laddade jag och med en resning som heter duga tog jag upp hagelgeväret och med ett relativt enkelt från skott tog jag ner en tjäder tupp på 5,8 Kilo!  Mitt i de djupa urskogarna i Bohuslän (helt otroligt) när vi sedan gick till bilen försvann Bijou igen!

Står hon för en Tjäder till är det helt otrolig dag i dag, tänkte jag för mig själv när jag gick fram till den stående bretonen.

I samma moment som jag gav kommandot till Bijou reste hon en eftersläntrande morkulla och jag såg på Bijou att nu var hon så trött att nu får det vara nog för idag..

Bijou med tjädertupp

 

Med detta avslutar jag min berättelse med en sanning från Peter Nilsson!

”Tur …. Det tränar man till sig…”

Robert Hansson 

(som har tagit samtliga bilder utom en som Johanna Olofsson har tagit)

 

 

Back To Top