skip to Main Content

Rapport från Nord-Norska mästerskapen i Kautokeino 2015-09-04 till 2015-09-06

Nya starka Bretonframgångar vid de Nord-Norska Mästerskapen i Kautokeino

Nord Norska Mästerskapen med CACIT arrangerades detta år av Vest-Finnmarks fuglehundsklubb i terrängerna runt Kautokeino på Finnmark. Mycket ripor i markerna och många startande och fantastiska arrangemang gjorde NNM till en spännande tillställning. Bretonerna rönte stora framgångar i Vinnarklassen.

I VK-kvalet kom 40 hundar till start oavsett ras, varav 9 bretoner. I finalen var bretonerna största rasen med 6 deltagande ekipage av 17 kvalificerade finalister vilket troligtvis var första gången i en sådan stor final. Vakkuniva-Tarzans Kennel rönte åter fina framgångar i vinnarklassen. I kvalificeringen hade både SJCH Tess och Vakkuniva-Tarzans T/R Tindra fågelarbeten och gick vidare till final från sitt parti. Tess premierades med ett 4:e pris VK medan Tindra hamnade på 7:e plats med fågelarbete. Massor av fågel gjorde att hundarna snabbt drog på sig minus på grund av många chanser på fågel och svåra vittringsförhållanden, så det krävdes mycket av hundarna för att hålla sig i skinnet och klara sig vidare. I kvalparti Nr: 2 vann Bretonen Brekkesagas Tiri med John-Arnt Arvola sitt kvalparti och fick 1 VK. Från detta parti gick endast 7 hundar som höll klassnivån för ett 1:a pris ÖKL, vidare till finalen som totalt alltså blev besatt av 17 ekipage.

Finalen blev spännande. Efter första rundan ledde SJCH Tess med ett fågelarbete utan resning efter att ha fått minus i en situation där hon hade varit borta en bra stund bakom en höjd och jag var på väg upp mot henne för att kolla. Vi ser partnern komma in uppifrån i området där Tess försvann. Partnern försvinner bakom höjden och strax därefter kommer ripor flygande från området. Vad som hänt där bakom kan vi bara gissa och det spelar mindre roll, det är jaktprov i ett nötskal. Små marginaler mellan succé och fiasko. När jag går upp för att koppla Tess på order, står hon i stånd i samma område och ytterligare ett 10-tal ripor lättar. Ett möjligt plus blev till minus för Tess som var lugn i situationen. Partnern åkte ut för eftergång på ripor. Tess fick en ny partner sista halvan av släppet och lyckades skapa en ny situation. Denna gång blev det ett fågelarbete utan resning och Tess ledde finalen vid lunch medan Tindra låg rangerad som nr 3. I andra rundan slog breton Tiri med John Arnt Arvola till med ett fågelarbete med resning på en kvarliggande ripa efter att en ripor lättat i en situation strax innan i ett högt ris. Ett mycket snyggt fågelarbete. Tindra hade chansen i sitt andra släpp men blev slagen på fågel av den Irländska setter som sedermera blev 3:a i finalen. Tess var nu tvungen att få till ett fågelarbete till för att ha en chans. I sitt andra släpp så tog hon stånd ganska direkt efter start. Det blev ett fågelarbete med resning på en stor kull ripor som hon stod mitt inne i. Vid utredning stötte hon två kvarliggande ripor som respekterades när hon försökte slå bakåt för att kunna utreda området. Senare i släppet hade Tess ytterligare ett stånd, men då stötte jag själv ripan innan domarna såg henne i stånd. Finalen avslutades efter 2 rundor och en mycket spännande dag på fjället.

Resultat Final:

1 VK m./Cacit & Nord Norsk Mästare: B Brekkesagas Tiri och John-Arnt Arvola

2 VK Finale: B SJCH Tess med Joachim Almgren

3 VK Finale: IS Red Dubliner Cen Super Ted med Dag Stian Johnsen

Pristagare i VK med domare
Pristagare i VK med domare

 

Övriga Premier:

VakkunivaTarzans T/R Tiff med Gunnar Guttormsen fick ett 1:a AK under lördagen efter att ha blivit utslagen i fredagens VK-kval och startad i kvalitetsklass istället.

Breton Dixie med Carina och Teijo Saarijärvi från Kiruna fick ett 3:e pris AK under lördagen

Vakkuniva-Tarzans T/S Tara och Joachim Almgren fick också till ett 2:pris UKL under söndagens jaktprov.

Tara (Foto: Joachim Almgren)
Tara (Foto: Joachim Almgren)

En fin helg för Vakkuniva-Tarzans Kennel med totalt 4 premieringar och två finalplatser med Tess på topp med ett 2:a VK Finale i Nord Norskt Mästerskap.

Vid tangentbordet Joachim Almgren

Back To Top