skip to Main Content

Reportage från stadgekurs i Västerbotten

Veckorna innan jaktpremiären, vad vandrar tankarna till om inte just jakt?

Cristher och Louise i Bastunäs bjöd in till en fantastiskt uppskattad kurs under de två första söndagarna i augusti. Fokus låg på stadga vid uppflog vilket vi alla jägare vill ska fungera i skarpt läge. Att få spendera timmar bland likasinnade, utbyta kunskap och erfarenheter var minst lika nyttigt för hussar och mattar som det var med riktiga fåglar för hundarna. Trots ett åldersspann från tio månader till fyra år var kursen väldigt individanpassad. Även vi tvåbenta hade otroligt stort spann från i stort sett nybörjare till vana jägare.

Tack vare att Cristher och Louise har levande duvor blev arbetet mäkta likt en verklig fågelsituation. Med handledning från Cristher lyckades ekipage efter ekipage förbättra sin kontakt vid närmande av fågel.

Först och främst låg brännpunkten vid grunddressyr. Stopp-kommandot fick ta stor plats. Stopp och inkallning är de enda sakerna hunden MÅSTE kunna, förklarade Cristher.

Kursen hade en tydlig röd tråd. Dag ett stärktes linförigheten, de fick också arbeta med visionsripa, duvor i bur samt stadgan hos hundarna. Tyvärr närvarade jag inte själv vid detta tillfälle men kursdeltagarna har återberättat om dagen med glädje.

Den andra söndagen startades med repetition av grunddressyren. För att ta det till nästa steg bar Louise fram en bur med duvor som ägarna och bretonerna fick jobba runt. Fågelintresset hos dessa krutpaket är det inget fel på!

Nästkommande övning blev en väckarklocka för förarna. På sin gård hade paret en hare. Inte en levande sådan, utan en hare på en anordning som simulerade flykten harar tenderar att ta till. Att få bretonerna med enbart jakt i skallen att sätta sig och behålla stadga vid detta moment var lättare för vissa än för andra. Men en sak de alla hade gemensamt, grunddressyren, stanna betyder stanna.

Sedan tog de fram duvor i sele vilket verkligen satte stadgan på prov. Med lyhörda förare och skicklig vägledning löste ekipagen detta galant. Vidare till sprättburarna fick hundarna arbeta i långlina likt en faktisk jaktsituation med avstånd från föraren. Även här, som i alla andra moment skedde en klar förbättring hos hundarna och förarna under arbetets gång. Pauser med trevlig stämning och bra snack lades in mellan diverse moment.

Tänk ett så lyckat förarbete inför jakten, hundarna tillsammans med sina förare blev säkrare på vad som gällde både i jaktsituationen som helhet men framför allt vid uppflog.
Alla deltagare lämnade kursen nöjda, fulla av inspiration med ett givet svar på följande fråga:
”Skulle du komma tillbaka om denna kurs arrangerades igen?”
– Absolut!
Lycka till i höst och skitjakt på er!
Kram Nathalie Josefsson

Några av deltagarna diskuterar en situation
Några av deltagarna diskuterar en situation
Ann-Charlotte och Haina Harry
Ann-Charlotte och Haina Harry
Marcus, Peder, Cristher, Ann-Charlotte, Louise
Marcus, Peder, Cristher, Ann-Charlotte, Louise
Duva på väg upp.
Duva på väg upp.
Back To Top