Sobel
Sobel är en färgvariant hos breton som inte är önskvärd enligt den franska rasstandarden.
Vi gör här ett försök att förklara lite om färgen och hur vi i klubben ställer oss till detta, …..men visst är den här lilla sobelfärgade valpen otroligt söt!
Men hur kan man då se att en breton är sobel?
Färgen hos sobel är en röd/gul färg med svarta eller bruna inslag.
Hur mörk kulören är och hur mycket svarta/bruna inslag pälsen har kan variera stort mellan olika individer, från några få svarta/bruna strån till ganska mycket svart/brunt. Oftast är valparna mörkare vid födseln än de är som vuxna.
En vuxen hund som är sobel kan ibland se ut som en orange hund! (OBS att en orange hund aldrig kan ha ens ett hårstrå som är svart…inte ens ett morrhår)
Eftersom sobel inte är förknippad med någon sjukdom så har inte SKK någon restriktion alls.
Vad tycker vi i klubben då?
Ja vi ska ju följa bretonens hemland Frankrike och där är sobelfärgen en ej godkänd pälsfärg och de hundarna som har sobelfärg får inte registreras. Uppfödare kan DNA-testa de avelsdjur som man misstänker är bärare och därmed kan lämna sobelfärgade valpar.
Om man vill använda en hund som är bärare av sobel i aveln så går det ju att dna testa valparna sedan, den enda man aldrig behöver testa för Ay är tricolorer för de kan inte vara bärare av sobel (se nedan).
Här i Sverige så är det ok att registrera sobelfärgade valpar med färgen X = ej standardenlig färg.
Det är också helt ok att starta jaktprov och vara med på våra övriga aktiviteter.
Utställning då? Ja i bretonens hemland Frankrike så kan den ju inte ens ställas ut, men här går det bra, det rekommenderas i vårt Domarkompendium att den bör belönas med max good.
Sobelgenen Ay är ofullständigt dominant vilket betyder att det räcker med en Ay-allel för att hunden skall kunna visa sobelfärgen men en hund som har genotypen Ay/at (dvs. att den har ärvt Ay-allelen från den ena föräldern och at-allelen från den andra) där kan tanfärgen lysa igenom, och det kan vara svårt att se skillnad på en brun tricolorvalp och en sobelvalp. (at i dubbel uppsättning at/at är en tricolor)
Sobel Ay och tricolorgenen at sitter på samma locus i A-serien (agoutiserien).
Det gör att en hund som är tricolor = atat INTE kan vara bärare av Ay allelen!
Valpen nedan till vänster ser ut som en tricolor men som unghund såg den ut som på nästa bild.
Här kommer ett exempel till, på valpen nedan ser man tydligt svarta skiftningar i pälsen medan på bilden till höger så ser samma tik helt orange ut!
Om man parar två hundar där en av dom är tricolorfärgad och den andra är av en annan färg (antingen svart/vit, brun/vit eller orange/vit) och de får en sobelfärgad valp, så vet man att den med en annan färg (den svart/vita, brun/vita eller orange/vita) är bärare av sobelgenen fastän den inte är sobel själv!
En hund som har genen Ay (sobelgenen) är lika mycket bärare av genen vare sig det syns på hunden eller inte och om den får valpar så är det i snitt 50% av valparna som är bärare (oavsett om det syns eller ej)
Men som tur är så sitter inte jaktanlagen i pälsfärgen.
Färgbeteckningen på SKK blir
X = ej standardenlig färg
Genuppsättning: Ay-/–/E-/kyky
Källinformation:
Coat Colours in Brittany – http://www.laboklin.co.uk/laboklin/
Hundavel i teori och praktik-Sofia Malm & Åsa Lindholm