skip to Main Content

Rapport från bretonträff i Boden 8-9/6 2019

Bretonträffen i Boden är genomförd och med som det verkar nöjda deltagare. Träffen inleddes egentligen redan på kvällen fredagen den 7/6 då ett tiotal deltagare anlände till Grangärda, vår samlingsplats för bretonträffen.

Lördagen bjöd på ett strålande väder med klarblå himmel och en nästan 30 gradig värme. De tretton deltagare som anmält sig till den jaktdressyrkurs vilken genomfördes i samband med träffen fick verkligen kämpa på i värmen.

Vår mycket erfarna och duktiga instruktör Saila Suorsa lotsade oss trots den tryckande värmen genom grunddressyrdelen av kursen på ett imponerande sätt. Mycket vatten, svalkande bad, korta pass med hundarna och skuggiga platser när tillfälle gavs. Lena Boholm från Jaktåsens kennel räddade mycket av dagen genom att tillverka hundglass till samtliga hundar.

Söndagen bjöd på ett för både hundar och människor betydligt behagligare klimat. Det enda som störde idyllen var de mängder av knott som kläckts fram i värmen. Dagen gick i tecken av att träna hundarna under situationer som liknar jakt. Spår, stopp, att snabbt avancera och sekundera testades. Mycket intressant och med ett positivt resultat för i princip samtliga deltagarna.

Mycket glädjande konstaterar jag att bretonträffen i år besöktes av med än fyrtio personer under två dagar. Vi fick dessutom, förutom breton också träffa andra typer av hundar som schäfer, basset, belgisk vallhund, vorsteh, setter, pointer och norrbottenspets. Några av besökarna kom enbart för att få se breton i arbete. Kanske för att i framtiden skaffa en egen bretonhund eller till och med byta hundras till en liten och sund stående fågelhund.

Mycket gemytlig och trevlig stämning rådde under hela träffen. Från hela mitt hjärta vill jag tacka alla för att Ni ville komma till vår bretonträff i Boden och förgylla den med Er närvaro. Jag är djupt imponerad över att vissa har rest 30-35 mil för att delta hos oss.  

Matte kan gärna stå

Som vanligt avslutades dressyrkursen med en mycket prestigefylld tävling där Strömforsens lilla Ice med Maggan Lundqvist som förare blev årets mästare i Boden. Detta i stenhård konkurrens med Ajakawis Dora Märta förd av Ingrid Amundsen och Jaktåsens WM-Freia som fördes av Ida-Marie Lundqvist. Stort grattis till samtliga pristagare.

Kontaktövning

Ett alldeles särskilt tack vill jag rikta till Lena och Micke från Jaktåsens kennel. Jag är så glad över att Ni rekommenderar träffen i Boden för Era valpköpare. Inte bara det, den hjälp Ni ger mig under träffen är helt ovärderlig. Tack!  Och åter tack!

Sist men absolut inte minst ett jättetack till Dig Saila vår duktiga instruktör. Du har ställt upp 16 år för oss inom Bretonklubben även om Du just nu är en vorsteh människa. (Kom ihåg vad jag sagt Saila, jag ser ju att Du egentligen är en kvinna som är skapt för att föra en breton). Att Du är en mycket duktig och omtyckt instruktör visas väl med all önskvärd tydlighet genom att vi år efter år fyller de kurser som Du leder. Dessutom återkommer bretonfolket så fort en ny medlem i bretonfamiljen ser dagens ljus. Tack Saila.

Saila vår instruktör
Teori och hundarna får vila

 

Skitjakt på Er go vänner.

Bretonhälsningar

Stig-Åke ”Pigge” Göransson

 

Ps. Naturligtvis gick inte allt helt smärtfritt. Hade själv glömt en tinad järpe som används vid spårövningen under kursen kvar i bilen. Tillochmed min Speedo som inte brukar vara så särskilt kräsen såg ut att rynka på nosen när han skulle ta tag i fågeln som inte bara var tinad utan också mörad i en mycket varm bil under ett dygn.

Back To Top