skip to Main Content

Recension om Bretonfilmen

Stor Jeger i Liten Kropp – Rypjakt og rugdejakt på høsten

Villmarka har gjort en 63 minuter lång film om jakt med breton av ripa på fjället och morkulla (rugde) i branta, glesa skogssluttningar. Det finns både norsk och engelsk text till filmen.

Filmen är lättsam och underhållande, där vi får följa sex jägare med totalt åtta bretoner under jakt. De jagar på fågelrika marker, så det blir väldigt många skottillfällen under filmen. Filmen speglar jakt för stående fågelhund på ett bra sätt.

För en svensk så är delen om morkullejakten särskilt intressant. Det är nog inte så vanligt att vi jagar morkulla med hund på det sättet som visas i filmen.

Det är fyra stycken filmare som har gjort filmen. Tillsammans har de komponerat en härlig film med många spännande fågelsituationer blandat med sekvenser av oerhört vackra fjällvyer. De har även fångat den mysiga stämningen som jägarna upplever när de tältar uppe på fjället. Vissa sekvenser med fågeltagningar är inte helt skarpa, men det är nog inte det lättaste att fånga.

Såsom bretonägare, hade jag önskat lite mer om hundens sökarbete. Gärna i jämförelse med andra fågelhundsraser. Större delen av filmen innehåller fågeltagning med avslut. Dessutom tycker jag att de skjuter lite för ofta, fast hunden går efter.

Sammantaget är det dock en klart sevärd film. Det är mycket välkommet med en film om bretoner, även om den är på norska. Vi är ju inte bortskämda med bretonfilmer. Finns det någon bretonfilm tidigare på den nordiska marknaden?

Youtube finns det en trailer på filmen.

Filmen kan beställas från:
http://www.villmarka-film.com/index.php?nettbutikk

Back To Top